Index Vakbarát Hírportál

Németországban vizsgálják a Bundestag védhetőségét

2021. január 7., csütörtök 21:52

Wolfgang Schäuble, a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke csütörtökön vizsgálatot rendelt el annak megakadályozása érdekében, hogy a washingtoni Capitolium előző napi ostromához hasonló történjen a berlini Bundestaggal – írja az MTI.

A vizsgálatban részt vesznek a berlini belügyminisztériumi, valamint az illetékes parlamenti tisztségviselők is, és áttekintik, hogy a fővárosi hatóságoknak szükségük lesz-e kiképzésre, illetve műszaki és személyi támogatásra a szövetségi rendőrségtől. A dpa német hírügynökség ezzel kapcsolatban felidézi, hogy 

augusztus 29-én szélsőjobboldali tüntetők százai rohamozták meg a Reichstag lépcsőit egy tüntetés keretében,

amelyet a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen tartottak, mindazonáltal a rendőrség képes volt visszaverni a tiltakozókat. Akkor törvényhozók kitartottak amellett, hogy a Bundestagnak nyitva kellene maradnia az állampolgárok számára.

Nem fogjuk a Bundestagot fellegvárrá változtatni, mert pontosan az a demokrácia ellenségeinek a célja, hogy felszámolják törvényhozásunk nyitottságát

– mondta az Augsburger Allgemeine című újságnak nyilatkozva Claudia Roth, a Bundestag alelnöke. Az Egyesült Államokban szerdán a hivatalából távozó Donald Trump elnököt támogató tüntetők egy csoportja erőszakkal behatolt a washingtoni törvényhozás épületébe, ahol Joe Biden demokrata párti jelölt elnökválasztási győzelmének hitelesítése folyt. Négyórányi rendbontás után kiszorították a behatolókat, és a hatóságok biztonságosnak nyilvánították az épületet, így a kongresszus folytathatta a munkáját, és csütörtökön hitelesítette Biden választási győzelmét.

Rovatok