Index Vakbarát Hírportál

Negyvennyolc órán belül eldőlhet Giuseppe Conte olasz kormányfő jövője a helyi sajtó szerint

2021. január 8., péntek 11:40 | aznap frissítve

Minisztercserékkel, harmadik Conte-kormánnyal vagy szakértői kormány felállításával zárulhat az olasz kormányválság, amelynek kimenetele a következő néhány napban dől el az olasz sajtó pénteki elemzései szerint.

Az Il Foglio című napilap azt írta, 

negyvennyolc óra hiányzik a kormányválság hivatalos kirobbanásáig.    

Ezzel egy időben Matteo Renzi, a válságot elindító kormányerő, az Élő Olaszország (IV) vezetője azt mondta a baloldali La Repubblicának, hogy küszöbön áll a parlamenti párbaj Giuseppe Conte kormányfővel.

Már megírtam a Contéval szembeni bizalmatlansági indítványom beszédét

hangoztatta Renzi.    

Sajtóértesülések szerint Giuseppe Conte péntek késő délután egyeztet a kormánytöbbség, vagyis az Öt Csillag Mozgalom (M5S), a Demokrata Párt (PD), az IV, valamint más kisebb baloldali pártok vezetőivel. Szombaton tarthatják meg az egy hete halasztott kormányülést, amelyen a minisztereknek dönteniük kell, elfogadják-e a koronavírus-járvány miatt létrehozott európai gazdasági helyreállítási alap felhasználási programját.    

Ha az Élő Olaszország elutasítja a programot, és korábbi fenyegetése szerint visszalépteti két miniszterét a kormányból, Giuseppe Conténak le kell mondania vagy a parlamenttől kell újra bizalmat kérnie.
  
Elemzők szerint Giuseppe Conte engedményei nem biztos, hogy elegendőek lesznek, mivel a kormányfő gyengülését kihasználva az M5S és a PD is növelni akarja erejét. A jobboldali Il Giornale úgy vélte, a küzdelem Conte személyéről zajlik, és még a Giuseppe Contéhoz korábban foggal-körömmel ragaszkodó M5S is kész megválni tőle, hogy a párt kormányon maradjon és elkerülje az előrehozott választásokat.
   
Válság esetén Giuseppe Conte vagy bizalmat kér a parlamentben, támogatást remélve, vagy benyújtja lemondását, és azonnal újabb kormányalakítási megbízatást kér az államfőtől.

Ha viszont Conte kilép a kormánypalotából, nem biztos, hogy harmadszorra is visszatérhet.

vélte az Il Messaggero.
    

Rovatok