Index Vakbarát Hírportál

Nem tetszik Kínának, hogy Tajvanra látogat az amerikai ENSZ-nagykövet

2021. január 8., péntek 13:42

Jövő héten Tajvanra látogat az Egyesült Államok ENSZ-hez akkreditált nagykövete, Kelly Craft – közölte az amerikai ENSZ-misszió helyi idő szerint csütörtökön. Kína, amely saját területeként tekint a szigetre, arra figyelmeztette Washingtont, hogy „a tűzzel játszik” – írja az MTI.

Craft előreláthatólag január 13-től 15-ig tartózkodik majd Tajvanon. A tajpeji külügyminisztérium tájékoztatott, hogy a diplomata Caj Jing-ven elnökkel és Joseph Vu külügyminiszterrel is találkozik. A látogatás szimbolikus jelentőségű, miután Tajvan nem tagja az ENSZ-nek.

Az Egyesült Államok - a világ országai többségéhez hasonlóan - nem ápol hivatalos diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, de azért fegyverekkel ellátja, és a nemzetközi színtéren is támogatja a szigetet.

Peking Tajvanra saját területeként tekint, így aligha meglepő módon hevesen ellenzi a látogatást, ráadásul eddig is feszülten figyelte, hogy az Egyesült Államok az elmúlt időszakban szorosabbra fűzte kapcsolatát Caj Jing-ven kormányával.

Figyelmeztetjük az Egyesült Államokat, hogy aki a tűzzel játszik, az előbb-utóbb megégeti magát. (...) Az Egyesült Államok súlyos árat fog fizetni rossz lépéséért

 – fenyegetőzött a kínai ENSZ-misszió. Egyúttal arra szólította fel Washingtont, hogy hagyja abba a provokációt, ne okozzon további feszültségeket a kínai-amerikai viszonyban, és ne nehezítse a két ország ENSZ-beli együttműködését.

Peking és Tajpej viszonya többéves közeledés után 2016-ban vált újra fagyossá, miután a tajvani kormányzat elutasította az 1992-ben elfogadott, az egy-Kína elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételének tekint. A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében. A kínai légierő repülőgépei tavaly minden korábbinál többször, összesen 380 alkalommal hatoltak be Tajvan légterébe.

Rovatok