Index Vakbarát Hírportál

Navalnij szerint veszélyes precedenst teremt Trump letiltása a Twitterről

2021. január 11., hétfő 14:57

Ezt a precedenst világszerte ki fogják használni a szólásszabadság ellenségei. Oroszországban is. Minden egyes alkalommal, amikor el akarnak valakit némítani, azt fogják mondani: „ez általános gyakorlat, Trumpot is blokkolták a Twitteren"

– írja Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus hosszas bejegyzésben az említett közösségi oldalon, melynek Trumpra vonatkozó döntését „elfogadhatatlan cenzúrának” minősítette. 

Navalnij vitatta a Twitter indoklását, miszerint a cég szabályzatának megszegése miatt tiltotta le az amerikai elnököt. 

Éveken át halálos fenyegetéseket kaptam az oldalon, és a Twitter senkit sem tiltott le.

Az ellenzéki politikus azzal érvelt még álláspontja mellett, hogy – megnevezve Vlagyimir Putyin orosz elnököt és Nicolás Maduro venezuelai államfőt –

számos „hidegvérű gyilkosnak” van fiókja az oldalon, ráadásul a Twitter, a Facebook és az Instagram bázisul szolgált Putyin és más autokrata rezsimek „trollgyárainak”. 

Megjegyezte, hogy igen, Donald Trump sok felelőtlen kijelentést tett az oldalon, de eközben a koronavírus létezésének tagadói szabadon tevékenykednek a Twitteren, ami több ezer ember halálát okozta. Mégis Trumpot tiltották le, ez az önkényes döntés ezért cenzúraként értékelhető. 

Figyelmeztetett, hogy bár a Twitter egy magáncég, Kínában és Oroszországban már láttuk annak példáját, hogy

az ilyen vállalatok az állam legjobb barátaivá váltak. 

A Twitter indoklása Trump letiltásáról – Navalnij szerint – nyolcvan százalékban megegyezik a Kreml válaszával arra vonatkozóan, hogy miért nem lehet az ő nevét megemlíteni az orosz televízióban, és miért nem szabad engedélyezni neki, hogy induljon a választásokon. 

A döntést a Twitternél olyan emberek hozták, akiket nem ismerünk, olyan eljárás keretében, amit megint csak nem ismerünk – emeli ki az ellenzéki politikus, hozzátéve, hogy létre kéne hozni egy olyan, átláthatóan működő bizottságot, amely az ilyen típusú döntésekért felelne. 

Rovatok