Index Vakbarát Hírportál

Lázadók akarták elfoglalni a Közép-afrikai Köztársaság fővárosát

2021. január 13., szerda 19:52

Két fegyveres csoport szerdán a hajnali órákban ütött rajta a Közép-afrikai Köztársaság fővárosa melletti két katonai támaszponton, de nem sikerült átvenniük az irányítást. A helyzet biztosítására Banguiban kijárási tilalmat rendeltek el. Ezt közösségi oldalán jelentette be az afrikai ország miniszterelnöke. Firmin Ngrebada egyúttal nyugalomra szólított fel. 

lázadók decemberben már több, Banguihoz közeli várost megtámadtak, ám mindezidáig nem jutottak el a fővárosig. Az országban december 27-én tartottak parlamenti és elnökválasztást, amelynek első fordulóját 53 százalékkal Faustin-Archange Touadéra hivatalban lévő államfő nyerte. A felkelők nem fogadják el az eredményt, és a múlt héten elfoglalták a fővárostól mintegy 700 kilométerre található Bangassou városát.

Az aranyban és gyémántban gazdag, 4,7 milliós Közép-afrikai Köztársaság politikai rendszere az etnikai és vallási feszültségek miatt ingatag. A Seleka nevű muszlim lázadószervezet tagjai 2013-ban megbuktatták Francois Bozizét, az ország keresztény elnökét, a keresztény milíciák fegyveresei pedig válaszul megtámadták az országban élő muszlim közösséget.
    

Rovatok