Index Vakbarát Hírportál

Lemondták az amerikai ENSZ-nagykövet tajvani látogatását

2021. január 13., szerda 09:33

Tajvan megérti és tiszteletben tartja az amerikai külügyminisztérium döntését, hogy lemondta Kelly Craft amerikai ENSZ-nagykövet tajpeji látogatását – közölte a tajvani külügyi tárca szerdán.

A külügyminisztérium sajnálattal veszi tudomásul, hogy a Kelly Craft amerikai ENSZ-nagykövet vezette delegáció nem látogathat Tajvanra az elképzelések szerint január 13. és 15. között, ugyanakkor szívesen látja Craft nagykövet látogatását egy megfelelőbb jövőbeni időpontban

– áll a tajpeji tárca közleményében.

Az MTI emlékeztet, hogy Kelly Craft egyébként Joe Biden megválasztott amerikai elnök január 20-i hivatalba lépésével megválik tisztségétől.

Az Egyesült Államoknak – a legtöbb országhoz hasonlóan – nincsenek hivatalos kapcsolatai Tajvannal, ám egy megállapodás alapján fegyvereladásokkal segíti a Kína által sajátjának tekintett szigetet. Peking a múlt héten éles fenyegetőzésekkel reagált Craft látogatásának hírére, többek között azt közölték, hogy Washington „a tűzzel játszik”, és hogy „súlyos árat fog fizetni rossz lépéséért”.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden jelentette be a washingtoni hatalomátadásra hivatkozva, hogy lemondanak minden külügyminisztériumi utat, köztük saját európai útját.

Rovatok