Index Vakbarát Hírportál

Szívesség az alvilágnak? Ezerötszáz elítéltnek kegyelmeznek meg Georgiában

2021. január 14., csütörtök 20:25

Amnesztiatörvényt fogadott el a tbiliszi parlament, aminek keretében 1500 elítélt nyeri vissza szabadságát, másik 6000-nek pedig enyhítik a büntetését. Olyan embereknek nyújt kegyelmet a jogszabály, akik lopás, csalás és kábítószerrel való visszaélés miatt kerültek rács mögé. 

A hírt közlő euronewsnak nyilatkozó Throniké Gordadze, Georgia európai integrációért felelős volt minisztere felhívta a figyelmet, hogy a döntést egy belpolitikai válság közepette hozták meg,. Az ország kilenc ellenzéki pártja nem ismeri el az októberi választásokat, a parlamentben is csak Bizdina Ivanisvili milliárdos üzletember által alapított Grúz Álom kormánypárt van, amely a hivatalos eredmények szerint a voksok 48 százalékát kapta. 

Az ellenzék azzal vádolja a kormánypártot, hogy a jóváhagyásuk nélkül elfogadott jogszabállyal valójában az alvilágnak viszonozzák azt a segítséget, melyet a választások idején kaptak. Gordadze szerint a kampány idején bűnözők nyomást gyakoroltak az emberekre, hogy a kormánypártra szavazzanak. 

A jelenleg Párizsban dolgozó Gordadze kiemelte azt is, hogy Georgia függetlenségének visszanyerése óta a Grúz Álom az egyetlen párt, amely mindig bejutott a törvényhozásba.

Nem az októberi választás volt az első alkalom, hogy az alvilág segített nyerni a kormánypártnak

– mondta.

Az ellenzék követelései között szerepel, hogy engedjék szabadon azokat az embereket, akiket a választási kampánnyal összefüggésben tartóztattak le és ítéltek el, például a legnagyobb ellenzéki televízió részvényeseit.

Meglepően, ezeket a politikai foglyokat nem érinti a törvény, csak a köztörvénysértőket

– fogalmazott Gordadze. 

A voksolást követően az Európai Biztonsági és Együttműködési szervezet (EBESZ) nemzetközi megfigyelői úgy ítélték meg, hogy a választásokon valódi verseny volt, és általánosan betartották az alapvető szabadságjogokat. Mindazonáltal az EBESZ elismerte, hogy érkeztek bejelentések, miszerint a kormánypárt és az állam nyomást gyakorolt a szavazókra, valamint a többi pártot negatív fénybe állító kampányról, ami „bizonyos tekintetben csökkentette a választásba vetett közbizalmat”.

Az ellenzék új, tisztességes választások kiírását követeli, de a kormánypártnál egyelőre ez süket fülekre talált. 

Rovatok