Index Vakbarát Hírportál

Vakcinabotrány Csehországban: lemondott a közegészségügyi intézet vezetője

2021. január 14., csütörtök 18:27

ý

Lemondott tisztségéről csütörtökön Pavel Brezovsky, a cseh Nemzeti Közegészségügyi Intézet (SZU) vezetője, miután napvilágot láttak olyan értesülések, amelyek szerint az intézet koronavírus elleni oltáshoz juttatta olyan alkalmazottait és azok hozzátartozóit is, akik nem tartoznak a különösen veszélyeztetett csoportokhoz – közölte a médiával Jan Blatný cseh egészségügyi miniszter.

Andrej Babiš miniszterelnök az esetre reagálva úgy fogalmazott:

hasonló túlkapások soha nem ismétlődhetnek meg.

A kormányfő teljességgel elfogadhatatlannak minősítette az SZU vezetése által tanúsított magatartást.

A Seznam Zprávy nevű független cseh hírportál szerdán arról számolt be, hogy az SZU vezetése ezer adagot osztott ki a Pfizer koronavírus elleni vakcinájából az SZU alkalmazottai és hozzátartozóik között.

A hírportál szerint a törvény értelmében az SZU alkalmazottai ugyan egészségügyi dolgozóknak minősülnek, de legtöbbjük nem tartozik a veszélyeztetett csoportokhoz.

Klára Doláková, az SZU szóvivője visszautasította az erről szóló információkat, de az egészségügyi miniszter ennek ellenére közölte: bekéreti Brezovskyt, hogy magyarázattal szolgáljon. Jan Blatný hangsúlyozta, „semmiképpen sem lehetséges tolerálni olyan helyzetet”, amely során valaki jogosulatlanul hamarabb jut hozzá a vakcinához, mint az idősek és egészségügyi dolgozók egyértelmű kritériumok mentén tisztázott, elsőbbséget élvező csoportja.

 A cseh egészségügyi miniszter csütörtökön jelentette be, hogy délelőtt egyeztetett Brezovskyval.

Tisztában van azzal, hogy mennyire súlyos a helyzet, és a mai nap folyamán lemondott

– közölte Jan Blatný.

Csehországban az SZU biztosítja azoknak a laboratóriumoknak a működését, amelyek a fertőzöttek mintáival dolgoznak, és a koronavírus újabb mutációját vizsgálják.

„Számos olyan alkalmazott van, aki valóban (koronavírus elleni védőoltás szempontjából) elsőbbséget élvező csoportba tartozik, mivel fertőző anyaggal dolgozik, de ez semmiképpen sem igazolhatja azt, ami történt a hírportál beszámolói szerint” – szögezte le a miniszter.

Olaszországban kedden ugyancsak egy ehhez hasonló botrány kezdett el kialakulni.

Rovatok