Index Vakbarát Hírportál

Csehországban egyelőre csak a nyolcvan év felettiek regisztrálhatnak az oltásra

2021. január 15., péntek 20:01

Péntek reggel óta interneten regisztrálhatnak Csehországban a nyolcvan év feletti idős emberek a koronavírus elleni oltásra. A rendszerben elérhetővé tett összes oltási időpontot lefoglalták egy óra alatt, de a hatóságok tájékoztatása szerint még mindig lehet regisztrálni − írja az MTI.

A hatóságok tájékoztatása szerint a regisztrációs rendszer reggel nyolckor nyílt meg,

AZ ELSŐ ÓRÁBAN 44 EZER EMBER JELENTKEZETT, KÖZÜLÜK KÉTEZREN IDŐPONTOT IS TUDTAK FOGLALNI AZ OLTÁSRA.

A regisztráció alkalmával nem fog tudni mindenki azonnal időpontot foglalni, viszont a jelentkezéskor kapott PIN-kóddal később ellenőrizni tudják az oldalon, mikor nyílnak meg új időpontok az újabb vakcinaszállítmányok érkezésével. Az országban 441 ezer nyolcvan év feletti ember él, a regisztráció az ő számukra nyílt meg most, ők elsőbbséget élveznek az oltókampányban. Péntek reggel 47 oltópont volt feltüntetve a rendszerben.

Az ellenzék bírálta a regisztrációs rendszert, arra hivatkozva, hogy az nem működik hatékonyan, és túlságosan bonyolult az idősek számára. Kifogásolták, hogy az oltás folyamata nem elég gyors:

bár rendelkezésre áll elég oltóanyag, szerintük nincs elegendő oltópont az országban.

A várakozások szerint hetente 70 ezer adag érkezik majd az országba a Pfizer/BioNTech vakcinából, és január végéig a Moderna oltóanyagából is kapnak 11 600 dózist. Csehországban csütörtökön 8032 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, majdnem feleannyit, mint egy héttel korábban. Január eleje óta a járványhoz köthető napi halálesetek száma 150–180 között mozog. December első felében ez az érték még jóval alacsonyabb volt, naponta 100 körüli. A járvány márciusi kirobbanása óta 874 605 esetet és 14 029 koronavírusos elhalálozást jegyeztek fel.

Rovatok