Index Vakbarát Hírportál

Olaszországban már több mint egymillióan oltakoztak

2021. január 15., péntek 19:51

Olaszországban már több mint egymillió adag oltást adtak be az új típusú koronavírus ellen az egészségügyi minisztérium pénteki adatai szerint. Közben Lazio tartományban bejelentették, hogy oltási igazolványt vezetnek be – írja az MTI. 

A beadott dózisok száma elérte az 1 002 004-et. December végétől mostanáig több mint 1,3 millió adag vakcina érkezett Olaszországba, túlnyomó részét már beadták, kisebb részét pedig a második dózisra tartalékolták. Az oltások jelentős többségét egészségügyi dolgozók kapták meg. Ezzel egy időben a koronavírus-járvány halottainak száma meghaladta a 81 ezret.

Vasárnaptól újra osztályozzák a tartományokat a járvány veszélye alapján. Sajtóértesülések szerint ismét vörös, vagyis teljesen lezárt térség lesz Lombardia, Bolzano övezete, valamint Szicília. A sziget kormányzója, Nello Musumeci maga kezdeményezte, hogy

Szicíliát helyezzék karanténba két hétre a kórházak telítettsége miatt.

A Lombardiát vezető Attilio Fontana viszont elfogadhatatlannak nevezte, hogy a tartományt ismét lezárással „büntessék”. Több milánói gimnáziumot elfoglaltak pénteken a diákok, ezzel követelve a tantermi oktatást. Más, nem lezárt régiókban hétfőtől újraindul a 14 év feletti tanulók részleges tantermi oktatása.

Olaszország nagy része közepesen veszélyes a járvány terjedése szempontjából, ami azt jelenti, hogy továbbra sem hagyható el a városok, települések területe.

Eddig alacsonyan veszélyes kategóriába tartozott az ország háromnegyede, vasárnaptól viszont egyedül Trento, Molise, Toscana, Szardínia, Basilicata, Campania térségét sorolják oda. Bevezették a fehér zónát is, amelyben egyedüli korlátozásként a maszkviselés számít kötelezőnek, de jelenleg egyetlen tartomány sem tartozik még ebbe az osztályba.

A járványkorlátozásokat március 5-ig meghosszabbították: országosan érvényben marad az éjszakai kijárási tilalom, a rokonok, ismerősök közötti látogatások napi egy alkalomra való korlátozása, valamint a presszók, bárok este hat órai bezárása. Utóbbiak esetében az elvitelt is betiltották a vacsora előtti, utcai aperitivók miatti tömörülések megakadályozására.

Február közepéig meghosszabbították a sípályák lezárását, márciusig az edzőtermek, múzeumok, mozik zárvatartását még az enyhén veszélyes térségekben is. A Vatikáni Múzeum bejelentette, hogy február elsejétől tervezi az újranyitást előzetes helyfoglalással és a látogatók közötti távolságtartással. Hasonlóképpen a firenzei Boboli-kert is újranyitásra készül.

Rovatok