Index Vakbarát Hírportál

Brazíliában annyi a beteg, hogy már nincs elég oxigén a lélegeztetőgépekhez

2021. január 15., péntek 10:43 | aznap frissítve

Több tucatnyi fertőzöttet el kellett szállítani a brazíliai Manaus városából, mivel elfogyott a lélegeztetőgépek működtetéséhez szükséges orvosi oxigén – írja az Associated Press.

Manaus kórházai a járvány terjedése miatt túlzsúfolódtak az utóbbi időben.

Csütörtökön többen is meghaltak amiatt, hogy kifogyott a lélegeztetőgépjük oxigénpalackja.

Időközben Manausba befutottak újabb oxigénszállítmányok, de ezek már sajnos néhány ember számára túl későn érkeztek. 

A brazil hatóságok végül csütörtökön este közölték, hogy a városból repülővel szállítanak el 235 fertőzöttet az ország öt másik államában, valamint fővárosában, Brazíliavárosban található kórházakba. 

Segítségre van szükségünk. Az embereinknek oxigén kell

– mondta Wilson Lima, Amazonas állam kormányzója.

Emellett azt is megköszönte a többi brazil kormányzónak és városvezetőnek, hogy segítséget nyújtottak a manausiaknak azt követően, hogy a városból érkező hírek elözönlötték a portugál nyelvű közösségi médiumok oldalait. 

Brazília alelnöke, Hamilton Mourão a Twitteren azt közölte, hogy az ország légiereje több, mint nyolc tonnányi kórházi eszközt – köztük oxigénpalackokat is – szállított Manausba a vészhelyzet miatt. 

Manaus szövetségi ügyészei szerint a vészhelyzethez az is hozzájárult, hogy a városba az oxigént szállító katonai repülőgépnek „javításra van szüksége" és emiatt akadoztak az ide érkező oxigénszállítmányok. Ezt a híresztelést azonban sem a brazil egészségügyi minisztérium, sem a légierő nem erősítette meg egyelőre. 

A White Martins nevű cég – amely a Manausba szállított oxigénpalackokat állítja elő – úgy nyilatkozott az AP-nek az esetről, hogy az utóbbi napokban „exponenciálisan nőtt" a város oxigénszükséglete, és továbbra is növekszik. Hangsúlyozták továbbá azt is, hogy a város elszigetelt elhelyezkedése komoly logisztikai kihívások elé állítja a szállítókat. 

December óta Manaus környékén a koronavírus egy új variánsa terjed, tudósok szerint ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy ilyen mértékben megnőtt a fertőzések száma a régióban. 

Pedro Hallal, a Pelotasi Egyetem járványügyi szakértője úgy nyilatkozott, hogy bár bizonyítékok még nincs rá, de nagyon valószínű, hogy legalább részben az új mutáció tehet az esetszámok rendkívül gyors ütemű növekedéséről. 

Ha december közepén az új vírus már jelen volt Manausban, akkor mostanra már széles körben elterjedhetett

– mondta. 

Rovatok