Index Vakbarát Hírportál

Trump-párti erőszakra készülnek több amerikai szövetségi állam fővárosában

2021. január 17., vasárnap 14:03

Mivel 

várható, hogy Trump-párti tüntetők megpróbálják lerohanni egyes szövetségi államok törvényhozási épületeit,

az amerikai rendfenntartó erők felkészültek a lehetséges erőszakos cselekményekre – írja a Reuters

A biztonsági intézkedések jegyében az Egyesült Államok több szövetségi államában is kordonokat emeltek a helyi parlament köré, a texasi Austinban és a kentuckyi Frankfortban pedig a környező területeket is lezárták. Connecticutban, Hartfordban kétezer Trump-párti tüntetőt várnak.

Több mint egy tucat államban készítették fel a Nemzeti Gárdát, hogy részt vegyen a védelemben, miután az FBI fegyveres tiltakozásokra figyelmeztetett. Eszerint a január 6-i washingtoni erőszak nyomán fehér szuprematisták és más szélsőségesek használhatják ki azt a frusztrációt, amelyet Donald Trump hívei éreznek a távozó republikánus elnök november 3-i veresége miatt. 

Donald Trump kitartóan azt állítja, hogy az elnökválasztást elcsalták, ezt azonban egyelőre semmiféle érdemi bizonyítékkal nem támasztotta alá. 

Washington belvárosában most lezárták a Capitolium körüli utcákat, a fővárosban a Nemzeti Gárda 15 ezer tagja vigyáz a biztonságra. 

Szombaton voltak szórványos tüntetések, de ezek nem igazolták a félelmeket. A minnesotai Saint Paulban kivezényelt több száz rendőr létszámban jelentősen felülmúlta az állami törvényhozás elé vonuló körülbelül 50 Trump-párti tüntetőt.

Néhány szélsőséges szervezet arra szólította fel követőit, hogy maradjanak otthon a hétvégén, arra hivatkozva, hogy az államok megerősítették a biztonsági készültségüket, vagy fennáll a veszélye annak, hogy a tervezett tiltakozások nem mások, mint a rendfenntartók által megtervezett kelepcék.

Rovatok