Index Vakbarát Hírportál

Trumptól vár kegyelmet a QAnon-sámán

2021. január 16., szombat 18:06

Donald Trump távozó amerikai elnöktől vár kegyelmet a Capitolium január 6-i ostromában részt vevő QAnon-sámán, polgári nevén Jacob Anthony Chansley – írja a VICE News. A zavargások egyik ikonikus figurájává előlépett sámán korábban kijelentette, hogy semmit nem bánt meg, és 

január 20-án vissza szeretne térni Washingtonba.

Ügyvédje azonban most arra szólította fel Donald Trumpot, részesítse védencét elnöki kegyelemben, hiszen állítása szerint Chansley csak azért vett részt a Capitolium ostromában, mert Trump utasításait követte.

Ügyfelem hallotta Trump elnök gyakran ismételt szavait

– nyilatkozta Albert Watkins a VICE Newsnak e-mailben. Hozzátette: szerinte a sámán „békés és megfelelő” magatartást tanúsított, így

helyénvaló és megtisztelő lenne, ha az elnök megbocsátana Chansley úrnak és más hasonló gondolkodású, békés egyéneknek, akik elfogadták az elnök megtisztelő meghívását.

Az ügyészség szerint azonban Chansley súlyos bűncselekményt követett el, mivel halálos fegyvert (egy kétméteres lándzsát) vitt be az épületbe. Emellett erősen ellenzik az óvadék ellenében történő szabadon engedését is, mivel a Joe Biden január 20-i beiktatására ígért visszatérését fenyegetésként értékelték.

A sámán egyébként még a zavargások másnapján önként adta fel magát az FBI-nál.

Rovatok