Index Vakbarát Hírportál

Kemény fizikai és szellemi próbatétel – ez a sandhursti gyalogostisztképzés

2021. január 20., szerda 10:44

Az 1744-ben alapított brit Sandhursti Királyi Katonai Akadémia 1947 óta működik jelen formájában. Híresen gyakorlatorientált vezetőképzése a világ minden tájáról fogad kadétokat.

Az utóbbi időben a figyelem középpontjába került a brit katonai felsőoktatási intézmény, a Sandhurst Királyi Katonai Akadémia, amely az általános és a műszaki tisztképzés 1947-es összevonása óta a brit hadsereg legfontosabb képzési intézményének számít. Magyarországon korábban a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem töltött be hasonló szerepet a felsőoktatásban, jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán folyik a leendő katonatisztek képzése.   

A röviden Sandhurst-ként emlegetett intézmény tanárának lenni mindig is kiemelt tekintélyt jelentett, így olyan oktatók képezték ott a jövő tisztjeit, mint

John Keegan, a múlt század második felének egyik legnagyobb hatású hadtörténésze.

Az eredetileg 1801-es alapítású Royal Military College és az 1741-ben létrehozott Royal Military Academy jogutódja azonban a csatamezőkön szó szerint vérrel megszerzett gyakorlati tudás átadására helyezi a hangsúlyt. Az ausztrál különleges erőkhöz tartozó, ausztrál SAS egyik tisztje szerint a katonai hivatás legnehezebb feladata egy szakasznyi ember vezetőjévé válni ilyen fiatalon.  

Hogy az oktatás már korábban is mennyire gyakorlatorientált volt, arról álljon itt egy történet. Az egyik tanárról a két háború között például feljegyezték, hogy nyáron befűttetett a nagy előadóba, ahol a kadétok szigorlatoztak, sőt az ablakokat is becsukatta. A trópusi hőségben izzadó diákok egyike összeszedte a bátorságát, és megkérdezte, hogy mi az oka a kényelmetlenségnek. A tanár így válaszolt: 

Hasonlóan kedvezőtlen körülmények között kell majd hasonlóan összetett és nehéz döntéseket meghozniuk. Minél hamarabb megtanulják, annál jobb.

Az új intézmény külföldi hallgatóinak jelentős része eleinte a brit Nemzetközösség tagjaiból, a volt vagy még gyarmati státuszban lévő országából érkezett, azonban a hidegháború végével szinte minden ország katonái számára megnyílt a lehetőség. 

A kadétok alapvetően kétfajta képzésen vehetnek részt.

Az egyik egy 44 hetes, 3 × 3 hét vizsgagyakorlattal kiegészülő katonai vezetői képzés, azaz a tiszti pálya elkezdéséhez szükséges felkészítés. Erre jellemzően a fiatalabb, pályájuk elején járó tisztek érkeznek, akik a három trimeszter alatt az összes olyan tudást elsajátítják, amelyre egy tisztnek szüksége van.

Érdekessége a Comissioning Course-nak nevezett képzésnek, hogy a napjainkra többségében a civil életből érkező kadétoknak ez alatt a rövid idő alatt kell a más országokban 2–2,5 éves gyalogostisztképzés anyagát elsajátítani, ezért ez rendkívül intenzív. Így például az első trimeszter szinte kizárólag a katonai hivatás alapjainak lerakásával foglalkozik, mint például az alakiság és hasonlók.

A gyalogos alegységek vezetésére kiképzett végzősök, azaz immár tisztek további specializációs képzéseken szerzik meg választott területükhöz szükséges képességeket, mint például a harckocsizó, tüzér vagy felderítő kurzus. A Comissioning Course képzésre a vezetői és gyakorlati tudás fókusza jellemző, a különböző folyamatban lévő hadműveletekről frissen visszatért tisztekből álló oktatói kar mellett az elméleti oktatás egyértelműen másodlagos fontosságú.

Információink szerint az összes magyar tiszt az Albániától Vietnámig terjedő küldőországok kadétjaihoz hasonlóan ezen a képzésen végzett. 

Az embert próbáló, sokszor napi 3–4 órás alvással járó oktatásról az első magyar végzős, aki rögtön elhozta a legjobb külföldi kadétnak járó díjat, Szolgálj, hogy vezethess! című könyvében számolt be verejtékes élményeiről. 

A Comissioning Course Short, azaz a tízhetes rövidített képzés tartalékos tiszteket készít fel, illetve olyan specialistáknak nyújt katonai hátteret, mint az orvosok, fogorvosok vagy lelkészek. Magyar résztvevőről nincs tudomásunk. Tartalékostiszti tanfolyam hiányában a KVNR, azaz katonai végzettséggel nem rendelkező tanfolyam a legközelebbi magyar megfelelője.

Rovatok