Index Vakbarát Hírportál

Az osztrák kancellár újfent a vakcinák gyors engedélyeztetését szorgalmazta az EU-csúcs előtt

2021. január 21., csütörtök 14:33

Sebastian Kurz osztrák kancellár a csütörtöki EU-csúcs előtt újra a koronavírus elleni oltóanyagok minél gyorsabb engedélyeztetését szorgalmazta az Európai Unióban – írták az osztrák lapok csütörtökön.

Tényleg minden hét számít, hogy emberéleteket és munkahelyeket mentsünk meg! Európa nem maradhat le,

hangsúlyozta a kancellár az uniós állam-, illetve kormányfők videós csúcsértekezlete előtt.

Ez alkalomból Sebastian Kurz és további három uniós kormányfő - a dán Mette Frederiksen, a görög Kiriákosz Micotákisz és a cseh Andrej Babis - levelet küldött Charles Michelnek, az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnökéhez.

Véleményünk szerint az Európai Tanácsnak csütörtökön határozott jelzést kell adnia az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) felé annak biztosítása érdekében, hogy az oltóanyagok engedélyeztetési eljárása nemcsak az Oxford/AstraZeneca, hanem minden más, a jövőben bejelentkező gyógyszergyártó cég esetén olyan hatékonyan működjön, amennyire ez lehetséges – írták a levélben.

Európa világméretű egészségügyi válsághelyzetben van, és az unió ügynökségeitől is gyors és hatékony munkát várnak el.

Elvárjuk továbbá a gyógyszergyártó cégektől, hogy amint megkapták az engedélyt, álljanak készen a szállításra,

– áll a levélben. Ez már csak azért is fontos, hogy az Európai Bizottság által célként megnevezett 70 százalékos átoltottság nyárig teljesíthető legyen - vélik egyöntetűen a kormányfők.

Rovatok