Index Vakbarát Hírportál

Kötelező maszkviselést rendelt el Joe Biden

2021. január 21., csütörtök 10:57

Kötelezővé tette a maszkviselést az Egyesült Államok minden szövetségi kézben lévő épületében és területén Joe Biden amerikai elnök szerdán, a hivatalba lépését követően aláírt egyik legelső rendeletében az országban tomboló koronavírus-járvány megfékezése érdekében – adta hírül az MTI.

Biden egyúttal arra kér mindenkit az Egyesült Államokban, hogy viseljen szájmaszkot a nyilvános helyeken legalább a következő száz napban.

A koronavírus okozta betegség világszerte az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol a járvány 11 hónapja alatt több mint 24,4 millióan fertőződtek meg és közel 406 ezren haltak meg. A fertőzöttek száma a legutóbbi három hónapban több mint háromszorosára, az elhunytaké közel duplájára nőtt. Az elmúlt héten naponta átlagosan 3200-an estek áldozatul a járványnak.

A járvány veszélyességét sokáig tagadó republikánus elődjével, Donald Trumppal szemben Biden átfogó járványellenes intézkedések bevezetését tervezi. Egyebek közt száz szövetségi oltóközpont létrehozását ígérte meg, hogy a beiktatását követő első száz napban százmillió adag védőoltást lehessen beadni a koronavírus ellen. Járványügyi szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az új demokrata adminisztráció bármilyen lendülettel is veti bele magát a járvány elleni küzdelembe, a Covid–19 még további százezrek halálát okozhatja az Egyesült Államokban. Beiktatása után az új elnök egyből tizenhét különböző rendeletet adott ki. Az egészségügyi óvintézkedések mellett elődjének számos korábbi intézkedését hatályon kívül helyezi.

Rovatok