Index Vakbarát Hírportál

Uniós szóvivő: Csak saját felelősségre olthatják be polgáraikat az EU tagállamai a Szputnyikkal

2021. január 22., péntek 19:00 | aznap frissítve

Az orosz Szputnyik V vakcinával csak saját felelősségre olthatják be polgáraikat az EU tagállamai, mivel az nem szerepel az EU oltási stratégiájában – közölte Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője pénteken az MTI szerint. 

Stefan De Keersmaecker a sajtótákékoztatón arról is beszámolt, hogy az Európai Bizottság magyarázatot kért a Pfizer gyógyszeripari vállalattól a koronavírus elleni vakcinák szállítási késedelmét illetően.

Erik Mamer, az uniós bizottság vezető szóvivője ezzel kapcsolatban azt mondta, a gyógyszergyártók is kihívásokkal néznek szembe, ugyanakkor meg kell győződni arról, hogy tiszteletben tartják-e szerződéses kötelezettségvállalásaikat. Párbeszédet kell folytatni velük annak megállapítására, hogy az általuk azonosított problémák indokoltak-e vagy sem az oltóanyagok szállításának késedelmében.

Keersmaecker részletezte továbbá, hogy az Európai Unió oltási stratégiája (egyelőre) nem terjed ki az orosz fejlesztésű Szputnyik V vakcinára, ezért annak beszerzéséről a tagállamok szabadon tárgyalhatnak,

ugyanakkor a felelősséget is nekik kell vállalniuk ezért. 

Stefan De Keersmaecker továbbá arra is emlékeztetett, hogy a bizottság és a tagállamok közötti megállapodás szerint azokkal a vakcinagyártókkal, amelyekkel az Európai Bizottság tárgyalásokat folytat, vagy már megegyezett oltóanyag-szállításról,

a tagállamok külön nem folytathatnak tárgyalásokat.

Hozzátette: az Európai Unió oltási stratégiája az AstraZeneca vállalat vakcinájára kiterjed, így erre is vonatkozik a fenti szabályozás. 

Ez egy közös projekt, ezért is nagyon fontos, hogy ne legyenek párhuzamos tárgyalások vagy kétoldalú megállapodások az oltásról

– fogalmazott.

De Keersmaecker kifejtette továbbá, hogy az Európai Bizottság hivatalos forrásból nem értesült arról, hogy Magyarországon engedélyezték volna az AstraZeneca vállalat által fejlesztett oltóanyag használatát.

Erről sem a magyar hatóságok, sem az ország egészségügyi hatóságai nem tájékoztatták a bizottságot – fejtette ki.

Hangsúlyozta: mivel az AstraZeneca oltóanyaga szerepel az uniós vakcina-portfólióban, ezért uniós alkalmazásához az Európai Gyógyszerügynökség pozitív ajánlása szükséges. Mindaddig használata Európában nem lehetséges – mondta.

Az AstraZeneca vakcinájának használatára esetlegesen kiadott sürgősségi engedély nem jelenti azt, hogy a vakcina terjeszthető lenne. A vállalat vakcinájának tényleges elosztása csak a biztonsági és a megfelelő ellenőrzési követelmények megléte esetén történhet meg – közölte.

Erik Mamer végezetül kiemelte: az uniós portfólióban még nem szereplő gyógyszeripari vállalatok is kikérhetik az Európai Gyógyszerügynökség véleményét annak érdekében, hogy oltóanyagukat később az európai piacon értékesítsék.

Stefan De Keersmaecker korábban, január 12-én közölte, hogy az EMA előzetes tárgyalásokat folytat a Szputnyik V gyártójával. Az oroszországi oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) ezután január 20-án tájékoztatott arról, hogy a Szputnyik V fejlesztői az oltóanyag európai bejegyzését kérték.

Rovatok