Index Vakbarát Hírportál

Mégis adnak időt Trumpnak felkészülni az impeachment-tárgyalásra

2021. január 23., szombat 11:12

Péntek este meggyezett Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti többségének vezetője a republikánusokkal, és a korábbi tervekkel ellentétben február 8-ra tűzték ki Donald Trump volt elnök alkotmányos felelősségre vonási eljárás kezdetét a szenátusban.

A képviselőház január 13-án szavazta meg az impeachment-határozatot, amellyel alkotmányos vádat emeltek Trump ellen lázadás szítása miatt.

A menetrend a jelenlegi megállapodás értelmében a következőképpen néz ki:

Mitch McConnel, a szenátus republikánus párti kisebbség vezetője korábban azt kérte, hogy február közepére tolják el a tárgyalás kezdetét, hogy a szenátusnak és a leköszönt elnök jogi csapatának legyen elég ideje felkészülni a tisztességes tárgyalás biztosítása érdekében.

John Cornyn texasi republikánus szenátor pedig arra figyelmeztetett, hogy a tárgyalás erőltetésével a testület semmi mással nem fog tudni foglalkozni, mint „egy olyan ember alkotmányos felelősségre vonásával, aki már nem is elnök".

Az eljárás kezdetének elhalasztásával a szenátusnak lesz ideje arra, hogy jóváhagyja Joe Biden elnök kabinet-jelöltjeinek kinevezését és megtárgyalja a koronavírus-járvány miatti újabb segély- és gazdasági csomagokat. A szerdán hivatalban lépet elnök már korábban jelezte, hogy egy 1900 milliárd dolláros csomagot szeretne megvalósítani a járvány hatásainak enyhítésére. 

Jelenleg a 100 fős szenátusban 50 demokrata és 50 republikánus politikus van, így ahhoz, hogy elmarasztaló ítélet szülessen, legalább 17 republikánusnak kéne a demokratákkal szavazni. Ha az elnököt elítélik, a szenátus örökre eltilthatja Trumpot közhivatal betöltésétől, így nem indulhatna a 2024-es választáson. 

A Fehér Házból e hét szerdán távozó volt elnök búcsúbeszédében arról beszélt, hogy valamilyen formában, de még visszatér. 

Rovatok