Index Vakbarát Hírportál

A világ Moszkvára figyel, elszabadultak az indulatok

2021. január 23., szombat 17:30 | aznap frissítve

Gyorsan elszabadultak az indulatok az orosz fővárosban tartott tüntetésen. 

   

A hatóságok már korábban jelezték, hogy a tüntetések – különösen a koronavírus-járvány miatt – hatóságilag nem engedélyezettek, így várható volt, hogy nagy erőkkel vonulnak fel, ahogy az is, hogy őrizetbe vételek fognak történni. 

A hatósági fellépés nyomon követésére szakosodott OVD-Info legfrissebb információi szerint az országosan őrizetbe vettek száma meghaladta a 2200-at. A legtöbb ember Moszkvában és Szentpéterváron került hatósági fogságba: előbbi városban a számuk meghaladta a 850-et, utóbbiban a 300-at. 

Navalnijért Putyin ellen

A harminc napra vizsgálati fogságba helyezett Alekszej Navalnij szabadon bocsátásáért országos tüntetések vették kezdetüket, a megmozdulásokat zömében az ellenzéki politikus munkatársai és támogatói szervezték. Jóllehet maga Navalnij is tüntetésre hívta fel követőit még a vizsgálati fogságba kerülése előtt. 

A tüntetések az orosz Távol-Kelettől az Urál hegység településeire is kiterjedtek.

A megmozdulások mozgatórugója azonban nem feltétlenül a Navalnijjal szembeni szimpátia, hanem az ellenzéki Korrupcióellenes Alapítványának kedden publikált oknyomozása, melyben Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a Fekete-tenger partján álló fényűző palotájáról rántották le a leplet. 

Nem véletlen, hogy a tüntetők egyebek mellet azt skandálták, hogy „Putyin tolvaj”, és „Mondjon le!”

Moszkvában és Szentpéterváron magyar idő szerint a délutáni órákban kezdődtek a megmozdulások. Utóbbi városban a Szent Izsák-székesegyház előtti téren gyűlt össze a tömeg, az orosz fővárosban pedig a belvárosi Puskin téren. Mindkét helyszínen szinte azonnal megkezdődtek az őrizetbe vételek, ami viszont nem akadályozta meg a tömeget abban, hogy áttörje a rendőrsorfalat. Szentpéterváron az alábbi videó tanúsága szerint megindultak a tervezett útvonalukon.

Minek ment oda?

A moszkvai Puskin téren válogatás nélkül kezdték az embereket őrizetbe venni, köztük gyerekeket és fiatalkorúakat. Jóllehet a hatóságok hangosbemondón keresztül folyamatosan szólították fel a tüntetés helyszínére érkezőket a távozásra. 

Az egyik fiatalt kifejezetten erőszakosan vezették el, egy másik pedig arról számolt be, hogy gumibottal verték meg.

A helyszínen megjelent az ellenzéki politikus felesége, Julija Navalnaja és ügyvédje, Ljubov Szobol is, de mindkettejüket rövid időn belül elvezették. Szobol éppen a sajtónak nyilatkozott, amikor elhurcolták. 

Navalnaját azóta szabadon engedték.

Tudta mindenki, mi lesz

Nem ez volt az első alkalom, hogy Moszkvában tömegtüntetések voltak, amit hatósági erőszak és tömeges őrizetbe vételek kísértek. 2019 nyarán szinte ugyanez  játszódott le, miután az illetékes hatóságok elutasították a fővárosban szeptemberre kiírt helyhatósági választások független képviselőjelölt-aspiránsainak bejegyzését. Akkor is összecsapások voltak, tiltakozók százait vitték el. Ennek tekintetében az oroszországi tüntetők tudhatták, hogy mire vállalkoznak a mai napon. És Navalnijnak és szövetségeseinek akkor is ugyanúgy nagy szerepe volt a megmozdulások szervezésében.  

A rendőrök bekeményítettek

Ezt követően az egyre nagyobb számban megjelenő rohamrendőrség megkezdte a Puskin tér kiürítését, amelynek során több összecsapás is kibontakozott a hatóságok és a tüntetők között. Beszámolók szerint a környékbeli metróállomásokat lezárták, ami miatt sokan a belváros mellékutcáiba vették az irányt, és a közeli Cvetnoj sugárút és környéke vált a tüntetés helyszínévé.

Számos videó tanúskodik a rendőrökkel való összecsapásokról,

a rendfenntartók könnygázt is bevetettek a sugárút melletti tömeg ellen. 

A tiltakozásnak ártalmatlanabb formái is napvilágot láttak. Sok tüntető hógolyóval nyilvánította ki nemtetszését. 

Mindazonáltal nem lehet azt mondani, hogy csak a biztonsági erők alkalmaztak túlzott erőszakot, de a legtöbb felvétel ilyen esetekről készült. Ez alábbi Szentpéterváron készült. 

A Cvetnoj sugárút melletti Trubnaja metróállomásnál szerencsétlenségére elhaladt a Navalnij megmérgezésével vádolt orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egy hatósági jelzésű gépkocsija, amelynek a tüntetők megrugdosták az oldalát, a szélvédőjét betörték, és hózáporral fogadták. A sofőr szeme megsérült, kórházba szállították. 

Az eseményekről élő közvetítést nyújtó Moscow Times és a meduza.io is beszámolt arról, hogy több újságíró sérült meg, illetve került őrizetbe. 

Az említett Korrupcióellenes Alapítvány egyik munkatársa, Nyikolaj Ljaszkin pedig egy rendőrségi rabszállítóból posztolt. Mint írta, a moszkvai Cvetnoj sugárútra, a tüntetés egyik fő helyszínére indult az őt és sorstársait szállító jármű, és hamarosan újabb emberekkel fogja megosztani a zárkát. 

Igaza is lett. 

A belvárosi tüntetők egy, zömében fiatalokból álló kisebb csoportja pedig elindult a Matroszkaja Tyisina fogvatartási központhoz, ahol Navalnij raboskodik. A hatóságok nagy erőkkel várták őket, nem is tétlenkedtek, miután megérkeztek a tiltakozók. 

A Mediazona szerint ütötték-vágták az odaérkezőket, több tucat embert tuszkoltak be a rabszállítókba.

A biztonság kedvéért pedig eltorlaszolták a Matroszkaja Tyisina főbejáratát.

Ljoha, gyere ki! – skandálták a tüntetők Alekszej becenevét. Abban a pillanatban el is vitték őket.

Egy dolog biztos, a világsajtó a mai eseményekkel lesz tele vasárnap. És hogy még meddig fognak cikkezni Navalnijról, illetve a személye körüli mozgalmakról? Egy ideig még biztosan, hiszen az ellenzéki tudhatta: hazatérésével fel fogja kavarni az állóvizet. Leonyid Volkov, Navalnij regionális szervezeteinek vezetője már arról beszél, hogy a jövő hétre is tüntetéseket akarnak szervezni. Az MTI tudósításában meg is jegyezte, hogy az ellenzéki és hívei megpróbálják a „belarusz forgatókönyvet” alkalmazni az orosz politikai és közéleti események alakításában. Hogy ez mit jelent? Még rengeteg tüntetést. 

Rovatok