Index Vakbarát Hírportál

Lengyelországban is kevesebb embert oltanak, mint tervezték

2021. január 24., vasárnap 19:27

Március végéig lefoglalták az összes oltási időpontot Lengyelországban, ennél több embert viszont a vakcinahiány miatt egyelőre nem tudnak regisztrálni – adta hírül az MTI a lengyel kormányfői hivatal vezetőjét idézve. 

Michal Dworczyk vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta, az Európai Bizottsággal aláírt szerződés értelmében Lengyelország az első negyedév végéig 3,1 millió ember beoltására elegendő vakcinát kap, és már több mint hárommillióan fel is iratkoztak az oltásra. Az uniós szerződésben rögzített szállítmányok nagysága viszont nem elégíti ki a lengyelországi szükségleteket, bár Varsó logisztikailag felkészült arra, hogy március végéig több mint 11 millió ember beoltsanak.

Lengyelországba e hét elején 176 ezer adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett a tervezett 360 ezer helyett. Hétfőn újabb, több mint 300 ezer adag leszállítására számítanak, a következő három szállítmány pedig ennél valamivel kevesebb lesz. Mindazonáltal a vakcinagyártók azt ígérték, hogy március végéig pótolják a kiesést – mondta Dworczyk.

Lengyelországban december 27. óta 701 ezer 164 embert oltottak be a Pfizer-BioNTech és a Moderna cég vakcináival. 

Lengyelországban e héten visszatértek a tantermekbe az iskolák alsó tagozatos tanulói, az elsőtől a harmadik osztályig. A többi korosztály továbbra is távoktatásban tanul. A boltok, a szállodák, az éttermek, a kulturális és sportintézmények működését érintő járványügyi korlátozásokat a kormány január végéig meghosszabbította, de a jövő hét elejére újabb járványügyi döntéseket helyezett kilátásba. Nem hivatalos értesülések szerint leginkább a kereskedelmet érintő szigorítások bizonyos mértékű feloldása várható.

 

Rovatok