Index Vakbarát Hírportál

A Fehér Ház is követeli Navalnij szabadon bocsátását

2021. január 26., kedd 09:44

Az európai vezetők után az Egyesült Államok is Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető és támogatói feltétel nélküli szabadon bocsátását követeli a hétvégi békés tüntetések után. Joe Biden amerikai elnök pedig aggodalmát fejezte ki Moszkva magatartása miatt − számolt be a Daily Mail.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője hétfőn felszólította Oroszországot:

Engedjék szabadon mindazokat, akiket őrizetbe vettek egyetemes jogaik gyakorlása, valamint Alekszej Navalnij azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátása miatt.

Az amerikai külügyminisztérium szombaton kiadott közleményében elítélte az oroszországi eseményeket. A közlemény hangsúlyozza, hogy az orosz embereknek joguk van a békés gyülekezéshez, a szabad és tisztességes választásokon való részvételhez, ezt pedig nemcsak az ország alkotmánya, hanem Oroszország EBESZ-kötelezettségvállalásai, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, valamint a Polgári és Politikai Politikai Egyezségokmány nemzetközi kötelezettségei is rögzítik.

Sürgetik továbbá Oroszországot, hogy teljes mértékben működjön együtt az Alekszej Navalnij megmérgezése miatt indult nemzetközi vizsgálatban, valamint tisztázzák a vegyi fegyverek használatát az orosz területeken.

A tüntetéseken letartóztatott több mint 3700 ember között volt Navalnij felesége, Julia is.

Rovatok