Index Vakbarát Hírportál

Riasztást adtak ki terrorizmus fenyegetése miatt Amerikában

2021. január 27., szerda 21:30 | aznap frissítve

Szélsőséges elemek felbátorodhattak az amerikai törvényhozásnak otthont adó Capitolium elleni támadáson, az elnökválasztás nyomán országszerte megnövekedett az erőszakcselekmények veszélye az új elnökséget ellenzők részéről – figyelmeztetett az amerikai belbiztonsági minisztérium a BBC szerint. 

Bár konkrét fenyegetéseket nem nevezett meg a tárca, az amerikai biztonsági szerveknek küldött figyelmeztetésében jelezte: az erőszakcselekmények fokozott veszélye még hetekig kitarthat Joe Biden sikeres beiktatását követően. 

A tárca értesülései szerint

az ideológiailag motivált erőszakos szélsőségesek a jelenlegi kormányzattal szembeni ellenérzéseik, és más, hamis narratívákból fakadó sérelmeik nyomán folytathatják a mozgósítást az erőszak elkövetésére vagy annak szítására.

A minisztérium megjegyezte, hogy a Capitoliumba történt betörés felbátoríthatta a belföldi szélsőségeseket arra, hogy kormányzati intézmények vagy tisztségviselők ellen támadásokat hajtsanak végre. 

Donald Trump volt elnök ellen alkotmányos vádat emeltek a Capitolium ostroma előtt  tartott nagygyűlésen mondott, gyújtó hangú beszéde miatt, amelyben arra bátorította híveit, hogy masírozzanak az épületkomplexum elé, és harcoljanak. Ezt követően hívei megrohamozták és betörtek a törvényhozás épületébe, ahol a kongresszus éppen a Trump által elveszített novemberi elnökválasztás eredményét készült hitelesíteni. A Capitolium elleni támadásban többen életüket vesztették, köztük egy rendőr is.

A hatóságok a zavargásban részt vevők közül mintegy 400 gyanúsítottat azonosítottak, és 135 embert le is tartóztattak. 

Rovatok