Index Vakbarát Hírportál

Szerződést akar szegni az AstraZeneca, az Európai Bizottság kiakadt

2021. január 27., szerda 09:22

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke telefonbeszélgetésben felszólította az AstraZeneca oltóanyaggyártó vállalat vezérigazgatóját az unióval kötött szerződésekben foglaltak teljesítésére, valamint a koronavírus elleni vakcina kiszállításának felgyorsítására – írja az MTI.

Európa milliárdokat fektetett a vakcinafejlesztésbe a közjó érdekében, hogy elkészüljön a koronavírus elleni oltóanyag. Most a gyártókon a sor, szállítaniuk kell. Tiszteletben kell tartaniuk a kötelezettségeiket. Ezért felállítunk egy vakcina-átláthatósági exportmechanizmust. Európa elkötelezetten küzd a közjóért 

– fejtette ki Ursula von der Leyen, konszenzusban az Európai Unió más testületeivel. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke például már vasárnap kijelentette, hogy az EU jogi eszközöket fog bevetni a szerződések teljesítése végett.

A brit–svéd érdekeltségű vállalat pénteken jelentette be, hogy gyártási gondok miatt hatvan százalékkal, 31 millió adagra csökkenti az első negyedévben az Európai Uniónak szánt oltóanyag-ellátmányt. Az Európai Bizottság augusztus végén kötött szerződést a céggel 300 millió adag oltóanyag beszerzéséről.

Az Európai Bizottság egy export-átláthatósági mechanizmust hozna létre, mivel tisztán akarnak látni az oltások EU-ból történő kivitelével kapcsolatban. A jövőben a vakcinagyártó cégeknek előre kell jelezniük, ha az unión kívülre akarnak szállítani oltóanyagot, ez egyedül a humanitárius szállítmányokra nem vonatkozik. 

Az Európai Unió kései döntése limitált időt adott a vakcinaszállítás rendezésére

- erről beszélt az olasz La Repubblicának adott interjújában Pascal Soriot, az AstraZeneca vezérigazgatója. Pascal Soriot emlékeztetett arra, hogy három hónappal az Európai Unióval kötött szerződés előtt megállapodást írt alá az Egyesült Királysággal, ami több időt biztosított a hibák elhárítására. 

Rovatok