Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó: Új lendületet adhat a járványnak a bevándorlás

2021. január 28., csütörtök 19:02

Oltás nélkül lévő emberek százezreinek Európába hozatala újabb lendületet adna a világjárványnak – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Varsóban. A tárcavezető szerint az EU harmadik országbeli bevándorlóknak könnyítené meg a letelepedést, lengyel kollégájával ezért abban állapodtak meg: végsőkig gátolják és vétózzák a Bizottság ezen törekvéseit.

Megengedhetetlen, hogy újabb migrációs hullámok egészségügyi kockázatnak tegyék ki Európát, Magyarország és Lengyelország ezért továbbra is ellenezni fogja a Brüsszel által folyamatosan szorgalmazott letelepítési kvótát – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Varsóban. A magyar külügyminiszter az MTI-nek elmondta: az Európai Unió kettős kihívással szembesül, az egyik az oltóanyagok rendkívül lassú beszerzése, a másik pedig a küszöbönálló újabb migrációs hullámok egészségügyi kockázata. Szijjártó Péter megengedhetetlennek nevezte, hogy Brüsszel továbbra is a kötelező letelepítési kvótát próbálja ráerőltetni az EU-tagállamokra.

Oltás nélkül lévő emberek százezreinek Európába hozatala újabb lendületet adna a világjárványnak itt, miközben az EU-ba irányuló oltóanyag-szállítások jóval lassabbak, mint amit előzetesen várni lehetett volna

– fejtette ki a miniszter. Ezzel kapcsolatban felidézte: az Európai Bizottság nemrég 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni országgal állapodott meg arról, hogy megkönnyítik számukra a bevándorlók beérkezését Európába.

Szijjártó Péter egyben közölte:

a lengyel belügyminiszterrel, Mariusz Kamińskivel csütörtökön megállapodtak arról, hogy „végsőkig gátolják és vétózzák” az Európai Bizottság ezen törekvését.

A két ország abban is megegyezett, hogy az akadozó európai uniós oltóanyag-szállításokról folyamatosan egyeztetnek.

Rovatok