Index Vakbarát Hírportál

Csak akkor hajthatnak végre abortuszt Lengyelországban, ha az anya élete veszélyben

2021. január 28., csütörtök 08:04 | aznap frissítve

Csak akkor hajthatnak végre abortuszt Lengyelországban, ha az anya élete veszélyben

A lengyel alkotmánybíróság szerdán ismertetett írásos indoklásával hatályba lépett a jogszabály, amely tiltja a terhességmegszakítást abban az esetben, ha a magzatnál betegséget, deformitásokat állapítanak meg – írja a Guardian.

A törvény értelmében az abortusz csak akkor engedélyezett ha az anya élete vagy egészsége veszélyben forog, illetve ha a megfogant élet bűncselekmény - nemi erőszak vagy vérfertőzés - következménye.

A lengyel alkotmánybíróság még októberben találta alkotmányellenesnek azt a törvényi előírást, amely engedélyezte az abortuszt abban az esetben, ha a gyermek nagy valószínűséggel súlyos egészségkárosodással fog világra jönni. Ez az döntés az utóbbi idők legnagyobb tüntetéshullámát váltotta ki a mélyen katolikus Lengyelországban, két hétig tiltakoztak a nők jogainak korlátozásaként értékelt határozat ellen. 

A döntés nem vált azonnal hatályossá, mert azt írásos indoklással kell közzétenni a jogi közlönyben. Ez szerdán meg is történt, és az alkotmánybíróság határozata törvényi szintre emelkedett. A taláros testület indoklásában leszögezte:

a magzat súlyos sérülésének vagy gyógyíthatatlan betegségének valószínűsítése nem elegendő indok ahhoz, hogy a születése előtt álló embert megfosszák az élettől.

Marek Suski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) törvényhozója közölte, hogy pártja fontolóra fogja venni a szabályozás enyhítését, hogy a magzat szélsőséges deformitása, és az ebből következő életképtelensége kivételt képezzen a törvény alól. Ilyen esetekben a választási lehetőséget kellene nyújtani – fogalmazott a Reuters jelentése szerint. 

Az MTI tudósítása szerint

az első kommentárok rámutattak, hogy mégiscsak maradt egy kiskapu: lehet arra hivatkozni, hogy a magzat károsodása veszélyezteti az anya egészségét és életét. 

Kritikusok szerint az alkotmánybíróság döntése megfelel a lengyel katolikus egyház és a kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt elvárásainak. A PiS elutasította, hogy befolyást gyakorolt volna a döntésben az alkotmánybíróságra, pedig a kormány mögötti parlamenti többség 2019 novemberében három új bírót is választott. Kettejük, Krystyna Pawlowicz és Stanislaw Piotrowicz a PiS politikusa volt. Az Európai Bizottság már 2017 decemberében elindította a Lisszaboni Szerződés 7. cikkelye szerinti eljárást Lengyelország ellen az igazságszolgáltatás függetlenségének a felszámolása miatt.

A Guardian írása szerint az alkotmánybíróság indoklásának szerdai közzétételére több százezer ember vonult az utcára országszerte, az októberi tüntetések folytatásaként. 

Lengyelországban évente már így is kevesebb mint kétezer abortuszt végeznek el, részben azért is, mert az orvosok hitbéli meggyőződésük miatt visszautasítják a beavatkozást. Jogvédő szervezetek becslése szerint évente mintegy kétszázezer művi terhességmegszakítást végeznek el illegálisan vagy külföldön.

Rovatok