Index Vakbarát Hírportál

Hatékony védelmet nyújthat a Pfizer vakcinája a dél-afrikai vírusvariáns ellen

2021. január 28., csütörtök 11:19 | aznap frissítve

Az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalat és a Texasi Egyetem tudósai tanulmánya szerint a Pfizer-BioNTech vakcinájának csak minimálisan csökken a hatékonysága a dél-afrikai vírustörzzsel szemben – írja a Reuters

Jóllehet, a laboratóriumi teszteken egy mesterségesen létrehozott vírust vizsgáltak, amely ugyan tartalmazta a dél-afrikai variáns három fő mutációs elemét, de nem egyezik az eredeti vírussal, nem vizsgálták a vírus összes mutációját. 

A tanulmány, amely ugyan még szakértői áttekintésre vár, mindenesetre bizakodásra ad okot. Az előzetes eredmények szerint a vakcina hatástalanítani tudja az N501Y és E484K tüskefehérje-változatokat tartalmazó vírusvariánst. Korábban az Index is írt arról, hogy a vírus a tüskefehérje-mutációk miatt ellenállhat az immunizációnak, és a brit variánshoz hasonlóan jóval fertőzőbb lehet mint az eredeti változat.  

A Texasi Egyetem tudósai jelenleg egy olyan vírus előállításán dolgoznak, amely tartalmazza a dél-afrikai válfaj összes mutációját, így a jelenleginél pontosabb eredményekre nagyjából két hét múlva számíthatunk. 

A kutatást olyan emberektől vett vérmintákkal folytatták le, akiknek már beadták a Pfizer oltóanyagát. 

A Pfizer és BioNTech szerint az eddigi adatok alapján nincs szükség egy új vakcina kifejlesztésére a beazonosított vírusvariánsok miatt, de felkészültek annak az eshetőségére, hogy az új válfajok ellenállnak az immunizációnak. 

Rovatok