Index Vakbarát Hírportál

A Novavax vakcinája a mutánsokkal szemben is védettséget nyújt

2021. január 29., péntek 09:00

A brit és dél-afrikai változatokkal szemben is magas hatékonyságúnak bizonyult a nagy-britanniai klinikai vizsgálatokon a Novavax oltóanyaga − írja a Guardian

Az amerikai gyártó oltóanyaga az elmúlt hónapokban késői stádiumú vizsgálatokon mentek keresztül, erősen véd a koronavírus Kentben kialakult változata ellen. Szintén nyújt valamennyi védelmet a még nagyobb aggodalmat kiváltó Dél-Afrikában észlelt változattal szemben.

A Londonban közzétett eredmények szerint a 15 ezer résztvevővel elvégzett nagy-britanniai vizsgálat kimutatta, hogy a Covid-19 betegséget okozó koronavírus eredeti változatával szemben a vakcina 95,6 százalékos,

az új brit variánssal szemben 85,6 százalékos hatékonyságú.

A vállalat közölte, hogy a vizsgálatsorozatban 18 és 84 év közötti életkorú önkéntesek vettek részt, 27 százalékuk 65 évesnél idősebb.

Angliában karácsony előtt jelentette be az új koronavírus-variáns azonosítását. A vizsgálatok adatai szerint a variáns 

30-70 százalék közötti mértékben lehet fertőzőképesebb a korábban azonosított típusnál.

A Novavax az első olyan oltóanyag, amely az alkalmazási próbaszakasz idején bizonyult magas hatékonyságúnak az új koronavírus-variánssal szemben. A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) által eddig jóváhagyott vakcinák mindegyikének klinikai próbái már lezárultak, amikor a brit kormány bejelentette az új koronavírus-variáns azonosítását.

A vizsgálati eredmények alapján a Nagy-Britanniában már forgalomba került oltóanyagok is ugyanolyan hatékonyak az új vírusváltozattal szemben, mint az először felbukkant koronavírus-variáns ellen − mondta Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója. Az MHRA eddig a Pfizer és a BioNTech, az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca, valamint a Moderna vakcináinak nagy-britanniai forgalmazását engedélyezte.

Clive Dix, a brit oltási kampány szervezésére alakult kormányzati munkacsoport elnöke elmondta,

Ezek látványos eredmények, és nagyon örülünk, hogy segítettünk a Novavaxnak ezen vakcina kifejlesztésében. A mutáns változatokkal szemben mutatott hatékonyság szintén rendkívül biztató. Ez egy hihetetlen eredmény, amely biztosítja, hogy az Egyesült Királyságban és a világ többi részén élő embereket megvédhessük ettől a vírustól 

Boris Johnson miniszterelnök csütörtök éjjeli Twitter-bejegyzésében jó hírnek nevezte, hogy a Novavax vakcinája a nagy-britanniai próbákon magas hatékonyságúnak bizonyult, hozzátette, hogy a brit gyógyszerfelügyelet elkezdi az oltóanyag vizsgálatát, és engedélyezés esetére 

a brit kormány máris 60 millió dózist lekötött ebből a vakcinából.

A nagy-britanniai forgalmazásra szánt Novavax oltóanyag-dózisokat az angliai Stockton városában gyártják majd. Nagy-Britannia eddig hét gyártótól csaknem 370 millió adag oltóanyagot rendelt.

A cég most egy olyan vakcina tervezését tervezi, amely kifejezetten a dél-afrikai változat ellen ha

A brit kormány célja az, hogy február 15-ig a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát, ami nagyjából 16 millió embert érint. Őszre a teljes felnőtt brit lakosság beoltását tervezik. A brit egészségügyi minisztérium csütörtök este ismertetett adatai szerint országszerte eddig 7 447 199-en részesültek az oltás első adagjában, 476 298-an a második dózist is megkapták. t.

Rovatok