Index Vakbarát Hírportál

Brutálisan lépnek fel a hatóságok a Navalnij-párti tüntetőkkel Oroszországban

2021. január 31., vasárnap 11:54 | aznap frissítve

A hatóságok előre figyelmeztettek, hogy az ismert ellenzéki, Alekszej Navalnij támogatóinak január 31-re szervezett tüntetéseit tömeges rendzavarásban való részvételként értékelik, a tiltakozókkal pedig ennek megfelelően szigorúbban fognak fellépni. Ehhez híven a rendőrség, illetve annak különleges egysége (OMON), valamint a nemzeti gárda nagy erőkkel vonult fel,

és több mint 4000 embert vettek őrizetbe Oroszország mintegy 80 városában.

A múlt heti megmozdulásokhoz hasonlóan legtöbbjüket Moszkvában (1080) és Szentpéterváron (796) állították elő.

Finomkodásról egyáltalán nem lehet beszélni, korra, nemre tekintet nélkül tuszkolják az embereket a rabszállító buszokba. Alább egy nyugdíjas nőt visz el öt rendőr Ufa városában. 

Magyar idő szerint már a hajnali órákban megkezdődtek a tiltakozó megmozdulások az orosz Távol-Keleten és Szibériában, és ahogy telt az idő, úgy terjedtek át Oroszország nyugati területeire, így Szentpétervárra és Moszkvára is, ahol a legdurvább rendőri fellépéseket dokumentálták.

Megállás nélkül pakolták a rabszállítókat Moszkvában

Az orosz fővárosnak a Kreml körüli központi részét teljesen lezárták: a környékbeli metróállomásokat bezárták, a tömegközlekedés járatait elterelték, a vendéglátóhelyeket arra kérték, hogy ne nyissanak ki, ingyenes wifihálózataikat pedig kapcsolják le. A vonatok nem is állnak meg a kijelölt metrómegállókban. 

A tüntetéseket eleinte a Navalnij megmérgezésével vádolt Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Ljubljanka téri székhelye, valamint a Sztaraja térnél található elnöki hivatal elé szervezték, de az úttorlaszok, a kordonok és a biztonsági erők fokozott létszáma miatt a tiltakozás helyszínét a nap folyamán kétszer is módosították. 

Végül az a döntés született, hogy a moszkvai tömeg a Leningrádi pályaudvar melletti, lezárásokon kívül eső Komszomolszkaja térhez vonul, ahol azonban rövid időn belül eldurvult a helyzet, összecsapások törtek ki a tiltakozók és a rendőri egységek között. 

A tüntetők egy része több oszlopra oszolva próbált eljutni a Matrosszkaja Tyisina (Matrózok Hallgatása) fogvatartási központhoz, ahol Navalnij raboskodik. A múlt héthez hasonlóan a nemzeti gárdával megerősített rendőrök már várták őket, és azonnal lecsaptak rájuk, így az épületig nem is sikerült eljutniuk. A tiltakozók egy részét falhoz állították, majd egyenként vezették el őket. Hírforrások megjegyezték, hogy a mobilitás és a kapacitás érdekében az őrizetbe vetteket nem csak rendőrségi rabszállítókkal, de közlekedési kisbuszokkal, úgynevezett marsrutkákkal szállítják el. 

Az erőszak nem mindenkinek vette el a humorérzékét, a Nasztojascseje Vremja (Jelen Idő) orosz tévécsatorna stábja például arra lett figyelmes, hogy egy furgon érkezett a fogvatartási központhoz egy hatalmas WC-kefével a tetején. Navalnijék leleplező videójukban azt állították, hogy Putyin az állítólagos palotájába százezer forintos tételű olasz WC-keféket vásárolt. 

Navalnij moszkvai stábja ezután arra szólította fel a tüntetőket, hogy térjenek vissza a pályaudvar közelében lévő Komszomolszkaja térre. A nemzeti gárda gyorsan reagált: gárdistákkal tömött katonai teherautók, utasszállító buszok, illetve rohamrendőrök oszlopai indultak meg a helyszínre. Céljük az volt, hogy fokozatosan kiszorítsák a tüntetőket a térről és a környékéről, miközben folytatták az őrizetbe vételeket. 

A pályaudvarnál lévő másik, Jaroszlavszkij metróállomást lezárták, ezért a tiltakozók egy része a szemközti Kazanyi pályaudvarra vette az irányt, de több videó tanúsága szerint annak környékét is teljesen elzárták, utakat torlaszoltak el katonai járművekkel, majd a rohamrendőrök elkezdték a környék megtisztítását. 

Nem úgy tűnik, hogy van menekvés. A biztonsági erők utánamentek egy középkorú nőnek is, aki a környékbeli egyik bevásárlóközpontban keresett menedéket. 

Mivel már nem volt hova menekülniük az embereknek, Navalnij stábja bejelentette a tüntetés végét. Ez viszont nem azt jelenti, hogy mindenki fogta magát, és azonnal hazament, ahogy azt sem, hogy a hatóságok egy csapásra felhagytak tevékenységükkel: folytatódnak az őrizetbe vételek, és sok videó tanúskodik arról is, hogy a megmozdulásról hazaindulókat közrefogják, és már viszik is. Több ember ráadásul úgy került őrizetbe, hogy nem is vett részt a megmozdulásokon, egyszerűen rossz helyen volt rossz időben.

Nem tudni, hogy összefüggésben volt-e a tiltakozásokkal, de egy férfi benzint locsolt magára és felgyújtotta magát a részben lezárt, belvárosi Tverszkoj kerületben. A lángokat sikerült eloltani, de a férfi állapotáról egyelőre nincsenek információk.

Mintha szükségállapot lett volna Szentpéterváron

Szentpéterváron ugyancsak a Szent Izsák-székesegyház előtti teret töltötte meg a tömeg, a január 23-i tüntetések kiindulópontját. A fokozott hatósági jelenlétet, valamint a hatalom magatartását kifigurázó videó járványszerűen terjedt el az orosz interneten, a Csillagok háborúja Birodalmához hasonlítva a karhatalmat. 

Mindazonáltal ez korántsem vicc. Sorra érkeztek a beszámolók arról, hogy indokolatlanul verik az embereket, könnygázt és elektromos sokkolókat használnak ellenük. Az alábbi videón állítólag egy eszméletlenre vert tiltakozót tuszkolnak be egy ideiglenesen rabszállításra használt marsrutkába.

Más felvételeken is jól látszik, hogyan alkalmazzák teljesen indokolatlanul a sokkolót a rendőrök. Talán az egyik leghatásosabb bizonyítéka a túlkapásoknak az alábbi, moszkvai intézkedés. 

A nap folyamán egyre durvult a helyzet, szinte háborús övezetté alakult Szentpétervár: a nemzeti gárda több száz tagja nézett farkasszemet a tüntetőkkel. Félelmetes látvány szemtanúi lehettek a szentpéterváriak, amikor a nemzeti gárda sorfala megindult, hogy feloszlassa a becslések szerint többezres tömeget. 

A nemzeti gárda fellépésének hatására Navalnij szentpétervári stábja arra kérte a tömeget, hogy vonuljanak a TYUZ Szentpétervár Állami Színházhoz mint a megmozdulás utolsó helyszínéhez. A moszkvai eseményekhez hasonlóan a hatóságok itt is követték, illetve már várták a tömeget, miközben megállás nélkül hurcolták el őket, ráadásul olyan vehemenciával, hogy – beszámolók szerint – nem maradt hely a rabszállítókban. A színháznál pedig könnygázt vetettek be, és emberek tucatjait állították elő, egészen addig, amíg a tömeg olyannyira szétszóródott, hogy a tiltakozásnak vége is lett. 

Nem finomkodtak sehol sem

Míg Szentpéterváron a rendőrök fegyvert is rántottak a távozásukat követelő tüntetőkre, jelentések szerint az orosz távol-keleti Vlagyivosztokban sem kímélték az embereket, elektromos sokkolók mellett gumilövedékeket vetettek be ellenük. Aktivisták szerint a már az őrizetbe vett, ártalmatlanított embereket is ütötték, a fogdákban pedig állítólag ugyancsak erőszaknak tették ki őket.

A megmozduláson részt vevők mellett számos újságírót, aktivistát és Navalnij munkatársait előállították a rendőrök. Julija Navalnaja, az ellenzéki felesége is őrizetbe került. Az újságírókat sem védte a sajtó felirat a láthatósági mellényükön, sokukat megverték és elhurcolták, országszerte a sajtó nyolcvankét munkatársa került hatósági őrizetbe.

Bár most is a világ szeme Moszkvára és Szentpétervárra figyel, a nap folyamán Oroszország más városaiban is voltak tüntetések, ahol a hatóságok ugyancsak nem tétováztak, azonnal megkezdték az őrizetbe vételeket. Azt, hogy milyen erőkkel vonult ki a hatalom a tüntetők ellen, jól szemlélteti a Krasznojarszkban készült alábbi kép. 

A rendőrök válogatás nélkül, erőszakosan hurcolták el az embereket a dél-uráli Cseljabinszkben és a tatárföldi Kazanyban is.

A belarusz hatóságok módszerére emlékeztet, hogy maszkos, civil ruhás emberek találomra ragadnak meg embereket az utcán, és viszik el őket. Volgográdban Navalnij stábja magyarázatot követel az alábbi videón látható cselekményre. 

Oroszország negyedik legnépesebb városában, Jekatyerinburgban is több ezren csatlakoztak a megmozduláshoz. A létszámában folyamatosan növekvő, egyebek mellett a „Fasiszták!” jelszót skandáló tömeg a város egyik színháza melletti, befagyott tó felé vette az irányt, hogy elmeneküljön a rohamrendőrség elől. 

Független orosz hírportálok arról számolnak be, hogy a szibériai nagyvárosokban, így Novoszibirszkben, Irkutszkban, Habarovszkban és Tomszkban is ezrek tüntetnek, és más megmozdulásokhoz hasonlóan azt skandálják, hogy „Putyin tolvaj!”, „Szabadságot Nalvanijnak!”, „Oroszország ismét szabad lesz!", vagy éppen azt, hogy „Akvagyiszkotyéka!”. Ez utóbbival arra utaltak, hogy a Vlagyimir Putyinnak tulajdonított fekete-tengeri palotában egy vízi diszkó is van. 

Több helyen békésen tüntettek, sokan kört alkotva, hagyományos szláv népi tánccal jelezték szolidaritásukat, például Vlagyivosztokban. 

Oroszország európai enklávéjában, Kalinyingrádban pedig virágokkal igyekeznek csillapítani a kedélyeket a tiltakozók. Ettől függetlenül ott sem úszták meg a rendőri intézkedést. 

Rovatok