Index Vakbarát Hírportál

Nem megy sehova, Navalnij fogságban marad

2021. január 28., csütörtök 14:32

Helybenhagyta a Moszkva megyei bíróság csütörtökön Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus harmincnapos előzetes letartóztatását. Nem megy sehova, marad a Matroszkaja Tyisina (Matrózok Hallgatása) börtönben.

Navalnijt január 17-én, a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe. Németországból tért haza, ahol gyógykezelést kapott, miután augusztusban Oroszországban – több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint – megmérgezték.

A politikust arra hivatkozva vették őrizetbe, hogy az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) szerint megszegte egy rá korábban kiszabott, felfüggesztett börtönbüntetés próbaidejének feltételeit. A repülőtérről rögtön a rendőrőrsre vitték, ahol rögtönzött módon tartották meg első bírósági tárgyalását, és első fokon elzárásra ítélték. Most a megyei bíróság másodfokon is helybenhagyta az ítéletet, Navalnij február 15-ig marad előzetes letartóztatásban. 

A csütörtöki tárgyalást a rajta videó-összeköttetés révén részt vevő ellenzéki „a törvénytelenség példájának" minősítette, aminek célja az ő és mások megfélemlítése – tudósítja az MTI. 

Igen, az erő most az önök oldalán áll. Önöknek lehetőségük van rá, hogy két embert mellém állítsanak és bilincsbe verjenek. De ez nem fog örökké tartani

– mondta a bírósági meghallgatáson.

Úgy gondolom, meggyőződésem és kijelentem: ők nem gazdái országunknak, és nem is lesznek azok. Emberek milliói értenek velem egyet, és ne hagyják, hogy az országunkat ellopják tőlünk.

 A tárgyaláson a politikus a vele történtekért azokat az embereket tette felelőssé, akik „húsz éve rabolják ki Oroszországot”.

Két hete sincs még Oroszországban, de felzavarta az állóvizet

Az ellenzéki politikus jelenleg 3,5 év börtön elé néz, ha felfüggesztett börtönbüntetését letöltendőre módosítják. Vétke az, hogy miután szeptemberben kiengedték a berlini kórházból, megszegte próbaidejét azzal, hogy nem jelentkezett a büntetés-végrehajtási felügyeletnél.

Szabadon bocsátásáért a múlt szombaton Oroszország több mint száz városában becslések szerint százezrek tüntettek, országosan csaknem 4000 embert vettek őrizetbe, 1500-at Moszkvában

Navalnij ellen egyébként újabb vizsgálatot indítottak a múlt hónapban: ironikusan azzal vádolják, hogy elsikkasztott az általa létrehozott Korrupcióellenes Alapítványnak küldött adománypénzekből mintegy 5 millió dollárnak (csaknem 1,5 milliárd forintnak) megfelelő összeget.

Az alapítvány tette közzé a Vlagyimir Putyin orosz elnöknek tulajdonított fekete-tengeri palotáról szóló videót, ami nagy szerepet játszott abban, hogy tömegek vonuljanak utcára szombaton.  A majdnem kétórás filmet csütörtökig 99 milliószor nézték meg. 

Leonyid Volkov, Navalnij stábjának vezetője már újabb tüntetéseket jelentett be vasárnapra. Az orosz hatóságok azonban úgy tűnik, mindent megtesznek, hogy elejét vegyék a társadalmi forrongásnak: szerdán házkutatást tartottak Navalnij munkatársainál és szövetségeseinél, több mint harminc különböző helyszínen.

Csütörtökön elrendelték Ljubov Szobol, Navalnij közvetlen munkatársa és ügyvédje, Anasztaszija Vasziljeva, az Orvosok Szövetségének vezetője, Marija Aljohina, a Pussy Riot punkzenekar tagja és Oleg Navalnij, a politikus öccse 48 órás előzetes letartóztatását, a járványügyi előírások megsértése címén.

Volkov 2019 óta külföldön él, így őt nem tudták elfogni, mindazonáltal az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) büntetőeljárást indított ellene fiatalkorúak felbujtása tiltakozó akciókban való részvételre címen. 

A moszkvai ügyészség pedig figyelmeztetést adott ki, amelyben óvott a vasárnapra meghirdetett tüntetéseken való részvételtől, és sürgette a nem engedélyezett eseményekre mozgósító üzenetek eltávolítását a közösségi médiából.

Arról, hogy Navalnijnak le kell-e töltenie a felfüggesztett börtönbüntetését, jövő kedden dönt a bíróság.

Megoszlanak az elemzői vélemények arról, hogy mivel járna Navalnij leültetése. Vélhetően tüntetési hullámot váltana ki, de nem tudni, hogy azok mozgalommá alakulnának-e át. A Szabad Európa korábban emlékeztetett arra, hogy a Matrózok Hallgatásában a rendszer több ellensége is ült már, és az orosz tisztségviselők 230 millió dollár értékű adócsalását leleplező Szergej Magnyitszkij könyvvizsgáló is ott lelte halálát, agyonverték. 

Rovatok