Index Vakbarát Hírportál

Az osztrák kormány már az enyhítésekről tárgyal

2021. február 1., hétfő 20:13

A járványügyi korlátozások enyhítéséről kezdett tárgyalásokat az osztrák kormány szakértőkkel, az ellenzék képviselőivel és a tartományi vezetőkkel – adta hírül az MTI. Többek között a tantermi oktatás és a kereskedelem egy részének újraindításáról, illetve arról egyeztetnek, hogy ismét fogadhassanak vendégeket a fodrászszalonok is. 

Ugyanakkor újabb országokból érkezőkkel szemben szigorítanák a beutázási feltételeket, elsősorban onnan, ahol különösen magas a fertőzöttek száma. 

Ide sorolták Portugáliát, de a határon át ingázóknak is változásokra kell készülniük, hiszen nekik kötelező koronavírus-tesztet írhatnak elő.

Pamela Rendi-Wagner, az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt elnöke az ORF közszolgálati televíziónak a tárgyalásokról elmondta, hogy

a kormány még nem kötelezte el magát a lazítások mellett.

Sebastian Kurz néppárti kancellár kijelentette, hogy enyhítések esetén a fertőzöttek számának újbóli emelkedésével kell számolni.  Ezt erősítették Rendi-Wagner szavai is, aki arra utalt, hogy ha az iskolák mellett más területeken is lazítanak, akkor négy-hat héten belül egy harmadik hullám kialakulását kockáztathatják. 

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője, Norbert Hofer az APA-nak adott nyilatkozatában

kiállt a lazítások mellett, de ezzel párhuzamosan azért szigorú kísérő intézkedéseket sürgetett,

így például FFP2-maszkok viselését az üzletekben. 

Az Index korábban beszámolt róla, hogy Bécsben a tüntetési tilalom ellenére vasárnap ezrek tiltakoztak a járványügyi intézkedések ellen. A megmozdulások olykor erőszakba csaptak át, és számos résztvevő nem tartotta be az egészségügyi óvintézkedéseket. 

Ausztria 

Rovatok