Index Vakbarát Hírportál

A fehér felsőbbrendűség nemzetbiztonsági fenyegetéssé minősítését sürgetik Bidennél

2021. február 2., kedd 11:43

Elnöki rendelet útján akarja elérni egy demokrata képviselő, hogy minősítsék a fehér felsőbbrendűség hirdetését és az erőszakos szélsőségességet nemzetbiztonsági fenyegetésnek. 

Erre a képviselőháznak a fegyveres szolgálatok személyzeti albizottságát vezető Jackie Speier levélben kérte Joe Biden amerikai elnököt – írta a Yahoo News. Arra is javaslatot tett, hogy a szövetségi ügynökségek világítsanak át minden katonai újoncot, illetve kormányzati biztonsági engedélyekért folyamodókat, hogy a közösségi oldalakon vannak-e kapcsolataik szélsőséges csoportokkal.

Speier, aki levelét Lyod Austin védelmi miniszternek és Avril Hainesnek, a hírszerzés vezetőjének is címezte, azzal érvelt, hogy a közösségi oldalak megfelelő platformot nyújtanak a belföldi terrorista csoportoknak az új tagok toborzására és az erőszakos cselekmények szervezésére. Ennek ellenére a katonai toborzásnál a jelentkezők internetes tevékenységét nem ellenőrzik, ahogy a biztonsági engedélyeztetési folyamatoknál sem. 

Joe Biden már nem sokkal beiktatása után utasította kabinetét a belföldi terrorizmus jelentette veszély teljes kiértékelésére, amit a hírszerzés vezetőjének hivatala, a belbiztonsági tárca és az FBI közösen végez. 

A belbiztonsági minisztérium egyébként még január végén riasztást adott ki az új amerikai kormányzattal szemben, valamint Donald Trump volt amerikai elnök választási veresége miatt  elégedetlenkedő erőszakos szélsőségesek jelentette fenyegetés miatt. Arra figyelmeztettek, hogy az erőszakcselekmények fokozott veszélye még hetekig kitarthat Joe Biden sikeres beiktatását követően, és a Capitolium ostroma felbátoríthatta a belföldi szélsőségeseket arra, hogy kormányzati intézmények vagy tisztségviselők ellen támadásokat hajtsanak végre.

Rovatok