Index Vakbarát Hírportál

Navalnij szabadon bocsátását követeli az amerikai és a brit és német külügyminiszter, Macron és Borrell

2021. február 2., kedd 21:12

Az Egyesült Államokat mélységes aggodalommal tölti el, hogy Oroszországban több mint kétévi börtönre ítélték Alekszej Navalnijt – közölte Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki az ellenzéki politikus „azonnali és feltétel nélküli” szabadon bocsátását követelte.

Miközben együtt dolgozunk Oroszországgal, hogy érvényesítsük az Egyesült Államok érdekeit, szorosan egyeztetni fogunk szövetségeseinkkel és partnereinkkel, hogy elszámoltathassuk Oroszországot, amiért nem tartja tiszteletben saját állampolgárainak a jogait

– olvasható a miniszter közleményében. Az amerikai diplomácia vezetője röviddel azután reagált, hogy az illetékes moszkvai bíróság letöltendőre változtatta kedden a Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben 2014-ben kiszabott három és fél éves, felfüggesztett szabadságvesztést. A bíróság az ítéletet a felfüggesztett büntetés feltételeinek megszegésével indokolta, azzal, hogy Navalnij több alkalommal nem jelentkezett az előírt időpontban a felügyelő hatóságnál. A szabadságvesztésbe beszámít az a majdnem teljes év, amelyet a politikus házi őrizetben töltött.

Dominic Raab brit külügyminiszter is Navalnij azonnali és feltételek nélküli szabadon bocsátását követelte – számolt be az MTI. A londoni külügyminisztérium nyilatkozata felszólította Moszkvát azoknak a békés tüntetőknek és újságíróknak a szabadlábra helyezésére is, akiket az elmúlt két hétben az orosz hatóságok őrizetbe vettek.

A brit külügyminiszter szerint az alapvető normákat felrúgó keddi bírósági határozat egy mérgezés áldozatát veszi célba ahelyett, hogy a felelősöket büntetné.

Mindez mutatja, hogy Oroszország nem teljesíti a nemzetközi közösség felelősen viselkedő tagjaitól elvárt legalapvetőbb kötelezettségeket sem – hangsúlyozta Dominic Raab.

Azóta Alekszej Navalnij azonnali szabadon bocsátását követelte Emmanuel Macron francia elnök és Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is.

Alekszej Navalnij elítélése elfogadhatatlan

– szögezte le Macron keddi Twitter-bejegyzésében. Egy politikai nézetkülönbség soha nem tekinthető bűncselekménynek – hangsúlyozta a francia államfő, sürgetve az ellenzéki politikus szabadon bocsátását.

Az emberi jogoknak, akárcsak a demokratikus szabadságjogoknak a tiszteletben tartása nem alku kérdése 

– tette hozzá.

Hasonlóan határozott állásfoglalást tett közzé Twitter-fiókján Josep Borrell. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője úgy fogalmazott:

Alekszej Navalnij elítélése ellenkezik Oroszországnak a jogállamisággal és az alapvető szabadságjogokkal kapcsolatos nemzetközi kötelezettségvállalásaival.

Borrell figyelmeztető szavait moszkvai látogatása előtt négy nappal intézte az oroszországi vezetőkhöz. Cáfolta azokat a vélekedéseket, hogy a látogatás esetleg elmarad. Hangsúlyozta: éppen ellenkezőleg, ez a látogatás a történtek tükrében még fontosabb, mert ebből az alkalomból „erőteljes üzenetet” közvetíthet az emberi jogok témájában. Borrell egyébként azt kérte majdani vendéglátóitól, hogy útja során láthassa Navalnijt.

Rovatok