Index Vakbarát Hírportál

Amerika szankciókat fontolgat Oroszország ellen

2021. február 1., hétfő 18:12

Az amerikai kormány szankciók bevezetését fontolgatja Moszkvával szemben az orosz tüntetőkkel szembeni fellépés miatt– írja a Szabad Európa.

Anthony Blinken, a Biden-kormány külügyminisztere vasárnapi interjújában azt mondta: felkavarták az orosz tüntetőkkel szembeni brutális fellépésről készült felvételek.

A külügyminiszter szerint az amerikai kormány már azt fontolgatja, hogy szankciókat vezessenek be az oroszokkal szemben.

Az Alekszej Navalnij szabadon bocsátásáért folyó tüntetések már több, mint egy hete tartanak az orosz fővárosban

Az orosz külügyminiszter  korábban azzal vádolta meg az amerikaiakat, hogy ők állnak tüntetések mögött, ami „nettó beavatkozás az orosz belügyekbe” – vélték.

Anthony Blinken  ezt a vádat is tagadta: „Az orosz kormány nagy hibát követ el, ha azt hiszik ez rólunk szól.

Róluk van szó. Az ő kormányukról. A frusztrációról, amit az orosz emberek a korrupció miatt éreznek, az autokrácia miatt, és azt hiszem befelé kéne nézniük, nem is kifelé"

– fejtette ki. 

A külügyminiszter nem nevezte meg, hogy pontosan milyen szankciókat tudnának bevezetni, de azt ígérte, hogy átgondolja a lehetséges válaszokat a Navalnij-ügyre, az orosz befolyásra a 2020-as elnökválasztásokon, a Solar Wind elleni kibertámadásra, és az – állítólagosan – az amerikai katonák fejére Afganisztánban kitűzött orosz vérdíjra.

Rovatok