Index Vakbarát Hírportál

Meghosszabbíthatják a német kormány különleges felhatalmazását

2021. február 2., kedd 21:00

Legalább három hónappal meghosszabbíthatják Németországban a koronavírus-járvány elleni védekezésre a szövetségi kormánynak adott különleges törvényhozási felhatalmazást – írta a Handelsblatt című német üzleti lap egy még nem nyilvános jogszabálytervezetre hivatkozva.

A szövetségi parlament (Bundestag) kormánypárti frakcióinak, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) képviselőcsoportjának jövő héten előterjesztendő közös javaslata szerint egyelőre három hónapig, június végéig meg kell hosszabbítani a rendkívüli jogosítványokat, amelyekkel tavaly márciusban ruházták fel a kormányt 12 hónapra, hogy az ország a kellő gyorsasággal megszervezhesse a védekezést az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésével szemben.

Új törvényhozási döntés nélkül március végén nem csak a felhatalmazás jár le, hanem hatályukat vesztik a jogosítványok révén kiadott kormányzati rendelkezések, a többi között az oltási kampányról és a beutazási korlátozásokról hozott döntések – érvelnek az előterjesztők.

A Handelsblatt beszámolója szerint a szövetségi kormány azt akarta elérni, hogy hat hónapig, szeptember végéig maradjanak változatlanok a szabályok. Ezt azonban ellenzéki pártok és kormánypárti frakciók egyaránt elutasították, és sürgették, hogy a parlamentet vonják be jobban a járványügyi védekezésbe. Így végül azt rögzítették a javaslatban, hogy a Bundestagnak legalább háromhavonta döntenie kell a felhatalmazásról.

Rovatok