Index Vakbarát Hírportál

Romániában hétfőtől megnyitják az iskolákat

2021. február 2., kedd 20:54

Romániában február 8-tól, a második iskolai félév első napjától megnyitják az iskolákat és óvodákat azokon a településeken, amelyeken nem rendeltek el vesztegzárat a koronavírus-járvány miatt.

A döntést Klaus Iohannis államfő jelentette be kedden, miután Florin Citu miniszterelnökkel és az illetékes kormánytagokkal közösen elemezték a járványhelyzetet.

Az elnök szerint a diákok többsége visszatérhet az iskolapadokba, de azokon a településeken, ahol magas a fertőzési ráta, ott csak a diákok egy része vehet részt személyesen az órákon.

Romániában tavaly november 9-én a járvány második hullámának megfékezése érdekében költöztették országszerte az internetre az oktatást, amikor a naponta diagnosztizált fertőzések átlaga meghaladta a 6500-at. Jelenleg a napi 2400 új eset számít átlagosnak.

Romániába eddig csaknem 950 ezer adag Pfizer/BioNTech és 36 ezer adag Moderna vakcina érkezett, a több mint egy hónapja kezdődött kampány alatt pedig 598 ezer embert oltottak be, közülük 123 ezren már a második, emlékeztető oltást is megkapták – közölte Valeriu Gheorghita katonaorvos, az oltási kampányt koordinátora.

Rámutatott: a lakosság 3,75 százalékos átoltottságával Románia jelenleg a negyedik helyen áll az Európai Unióban a száz lakosra jutó beoltottak száma tekintetben. Az uniós átlag most 2,95 százalékos.

A csaknem húszmilliós lakosságú Romániába a tervek szerint március végéig további másfél millió dózis Pfizer/BioNTech, illetve 430 ezer Moderna vakcina érkezik, február közepétől pedig megkezdik az oltást a brit-svéd AstraZeneca gyógyszeripari vállalatnak az EU-ban múlt héten engedélyezett oltóanyagával is, amiből március végéig várhatóan 1,3 millió adagot kapnak.

Rovatok