Index Vakbarát Hírportál

Kötelezővé teszik a vírustesztet az ingázók számára Ausztriában

2021. február 3., szerda 19:29

Kötelezővé teszik a koronavírus-tesztet és regisztrációs kötelezettséget írnak elő az ingázók számára Ausztriában. A többi beutazó embernek három napnál nem régebbi negatív teszteredményt kell felmutatniuk, illetve ezt az országba érkezve 24 órán belül lehetőségük van pótolni. Csak azokat a teszteket ismerik el, amelyeket szakember végez.

Az ingázóknak hetente egy alkalommal regisztrálniuk kell magukat, és egy hétnél nem régebbi antitest szűrésen alapuló, vagy úgynevezett PCR-teszteredményt is fel kell tudniuk mutatni. Azoknak az ingázóknak, akik hetente egy alkalomnál ritkábban járnak Ausztriába, még a beutazás előtt regisztráltatniuk kell magukat. A bár a regisztrációs lehetőséget február 7-től teszik lehetővé,

a nyilvántartásba vétel csak február 10-től lesz kötelező.

Az uniós tagállamok közül a karantén-előírások figyelmen kívül hagyásával jelenleg csupán Görögországból és Finnországból lehet beutazni Ausztriába. További biztonságos országnak számít még Norvégia, Izland, a Vatikán, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Korea és Szingapúr. A járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok lajstromáról a fertőzöttek számának megugrása miatt lekerült Japán – írta meg az MTI.

Sebastian Kurz bejelentése alapján Ausztriában február 8. után enyhítenek a járványügyi korlátozásokon, így kinyithatnak az iskolák és az üzletek. A hotelek továbbra is zárva maradnak. Az éttermek sorsáról később döntenek. Az osztrák kancellár azt mondta, hogy az intézkedések által sikerült a járványt visszaszorítani. A boltokban és a tömegközlekedésen január 25-től nem fogadják el a hagyományos maszkokat, mindenkinek FFP2 maszkokat kell viselni.

Korábban december 7-én enyhítettek az országban, az akkor már november 17-e óta tartó korlátozó intézkedéseken. Aztán újra szigorítottak, mert a járványügyi adatok kedvezőtlenek voltak. Közben egyébként az országban kimutatták már a koronavírus brit mutációját is. Ausztriában a járvány kitörése óta 418 283 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, akik közül 7902-en elhunytak a kórban.

Rovatok