Index Vakbarát Hírportál

Nem azért van a medve az iskolaudvaron, mert valaki fát vág a hegytetőn

2021. február 5., péntek 20:48

Nincs közvetlen ok-okozati összefüggés a törvénytelen erdőirtások és aközött, hogy a medvék olykor a városok iskoláinak az udvarán is megjelennek − jelentette ki Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter a Székelyhon portál által között interjújában pénteken. A miniszter 

eltúlozottnak, és a hivatali elődje kampányfogásának minősítette azt az állítást, hogy Romániában évente 20 millió köbméter fát vágnak ki illegálisan.

Szerinte a törvénytelen fakivágások gyakorlata jóval kisebb mértékű. A február elsejétől elindított Sumal 2 informatikai rendszerrel azt próbálják megoldani, hogy az illegálisan kivágott fa ne kerülhessen be a kereskedelembe. Tánczos Barna az igazságügy-miniszter segítségét kérte ahhoz, hogy bűnügyi hatóságoknál képezzenek ki szakembereket az erdészeti bűncselekmények felderítésére.

Famaffiáról beszélünk, de nem látunk egyetlen esetet sem a bíróságok asztalán

− jelentette ki a miniszter. Tánczos Barna azt is kétségbe vonta, hogy a medvék romániai elszaporodása csak a törvénytelen erdőirtásokkal állna összefüggésben. Szerinte

elhibázott azt mondani, hogy „azért van a medve az iskolaudvaron, mert valaki fát vág kint a hegytetőn”.

Mint mondta, a nagyragadozók többek között azért jelentek meg a településeken is, mert az erdőkitermelés mellett az erdei terepmotorozás, a túlméretezett erdeigyümölcs-szedés és más emberi tevékenységek megbontották a rendet, a csendet és a harmóniát az erdőben, és ez a vadállatoknak sem tesz jót.

Tánczos Barna megemlítette, hogy megannyi általa felügyelt területen indított az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást Románia ellen. Reményét fejezte ki, hogy az eljárások némelyikét sikerül lezárni. Úgy gondolja, a hulladékgazdálkodásban fontos előrelépés lesz a műanyagpalackok visszaváltási rendszerének a jövő évre tervezett elindítása.

Rovatok