Index Vakbarát Hírportál

Kínos választás előtt áll Matteo Salvini

2021. február 6., szombat 14:56

Feloldhatatlannak tűnő dilemmába került Matteo Salvini, az olasz Liga elnöke. Az Orbán Viktor szövetségeseként is elhíresült populista politikusnak arról kell döntenie, hogy a pártját támogató üzleti köröknek kedvezzen, vagy kitartson eddig bevált radikális jobboldali irányvonala mellett – olvasható a Financial Times cikkében, amit a Napi.hu szemlézett.

Jelen állás szerint Mario Draghi, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke alakíthat kormányt Olaszországban, ehhez azonban balról vagy jobbról meg kellene nyernie magának olyan politikai erőket, amelyekkel eddig szöges ellentétben politizált. Itt a baloldali Öt Csillag és a jobboldali Liga is szóba kerül, amelyek különösen az euróval és az eurózónával szemben viseltetnek ellenségesen.

Az Öt Csillag vezetői korábban kijelentették, hogy nem támogatják Draghit, igaz, a párt megosztott a döntéssel kapcsolatban, és képviselőik egy része kilépéssel is fenyegetőzik. 

Az érdemi döntés így Salvini kezébe került, aki elvileg hajlandó támogatni egy olasz egységkormányt, azonban jobban tetszene neki, ha előrehozott választások lennének. Ez a jelenleg népszerűtlen Öt Csillagnak viszont nem áll érdekében.

A Salvinit támogató észak-olaszországi üzleti körök azonban stabil kormányt akarnak az ország élére, amely képes a gazdaság talpra állításához szükséges uniós helyreállítási alap támogatásainak szétosztását hatékonyan lebonyolítani.

Salvini népszerűsége azonban csökkenő tendenciát mutatott az elmúlt évben, és pártjában is egyre nagyobb a széthúzás. Az üzleti holdudvar Draghit támogatja, miközben az olasz radikális jobboldalon növekvő konkurenciával is szembe kell néznie az Olasz Testvérek párt és vezetője, Giorgia Meloni személyében, aki közölte, hogy nem támogatja az olasz egységkormányt.

Bár Salvini számára így látszólag a Draghi-kormány támogatása jelenti a jobb lehetőséget, Francesco Galietti, a Policy Sonar politikai kockázatelemző intézet szakértője szerint ez a politikai személyiségét is megváltoztathatja.

Rovatok