Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor részvételével elkezdődött a közép-európai Kína-fórum

2021. február 9., kedd 11:36 | aznap frissítve

Óvatos beszéddel nyitotta meg a 17 + 1 Együttműködés idei csúcstalálkozóját Hszi Csin-ping kínai államfő. A fórum fő témája a vakcinaháború lesz.

Nem a politikáról, hanem a közös munkáról szól Kína és a közép-kelet európai térség együttműködése – mondta el Hszi Csin-ping kínai államfő a 17 + 1 Együttműködés keddi csúcstalálkozóján. A Kínát és a közép-kelet-európai régió tizenhét országát felölelő fórumot idén a koronavírus-járvány miatt videókonferencián szervezték meg. Nyitóbeszédében Hszi Csin-ping hozzátette: 

Ismerve egymás kételyeit, az egyes nemzetek helyzetéhez igazodó tervekkel, projektekkel álltunk elő. Arra biztatunk minden országot, hogy a saját képességeinek megfelelően aknázza ki az együttműködésben rejlő lehetőségeket.

Az óvatos hangvételű beszéd mögött vélhetően az áll, hogy az uniós tagállamokat is magába foglaló nemzetközi kezdeményezést Kína trójai falovaként értelmezték nyugati kritikusok. Részben a politikai gáncsoskodás miatt az együttműködés megakadt, aminek Kína a világjárvány ellenére újabb lökést adna.

Ahogyan korábban az Index megírta, Orbán Viktor miniszterelnök elsőként jelezte részvételi szándékát a 2021-es csúcstalálkozón.

Első beszédében a magyar kormányfő azt mondta, hogy polgárok élete és gazdaságok fellendülése a tét, ezért konstruktívabb kelet-nyugati együttműködésre van szükség, mint valaha.

Nem minden együttműködő állam osztotta a kormányfő lelkesedését. A napokban megjelent hírek szerint Litvánia és Észtország is úgy döntött, hogy csak külügyminiszteri szinten képviselteti magát a csúcson.

Korábban arról is írtunk, hogy a csúcs főtémája a vakcina ügye lesz. Peking szeretné térségünkben is terjeszteni a koronavírus elleni oltóanyagát, ez fontos diplomáciai eszköz nemzetközi megítélésnek javítására. Kiemelt szempont ugyanis Kína számára, hogy a világban ne a járvány okozójaként, hanem annak megoldásaként tekintsenek rá.

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz a Kína és a kelet-közép-európai országok közti videókonferencián tartott egyeztetésen a karmelita kolostorban 2021. február 9-én. A képernyőn Hszi Csin-ping kínai elnök. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)

Rovatok