Index Vakbarát Hírportál

Lezárnak egy osztrák tartományt a dél-afrikai mutáció terjedése miatt

2021. február 9., kedd 15:39

Karantén alá zárják Tirol tartományt a dél-afrikai koronavírus-mutáció terjedése miatt – írja a Kronen Zeitung.

Az intézkedést Sebastian Kurz Kancelllár, Rudolf Anschober egészségügyi miniszter és Karl Nehammar belügyminiszter közösen jelentették be. Ennek értelmében február 12-től, péntektől kezdve

Tirolt csak 48 óránál nem régebbi, negatív koronavírusteszt birtokában lehet elhagyni.

Az intézkedés alól kizárólag a tartomány – földrajzilag elkülönülő – keleti felének lakosai, valamint a gyermekek mentesülnek.

Aki negatív teszt nélkül próbálja meg elhagyni a tartományt,  azt a hatóságok akár 1450 euróra is megbüntethetik a belügyminiszter kijelentése szerint. 

A hatósági intézkedések érvényesítése végett a rendőrség mellett a katonaságot is bevetik. 

Hétfőn már utazási figyelmeztetést, adtak ki Tirolra, azonban a jelek szerint a kormányzat úgy látja, hogy keményebb fellépésre van szükség. 

A tartományban megközelítőleg 300 esetben mutatták ki a koronavírus dél-afrikai mutációjának jelenlétét. A vírus elsősorban Schwaz városában, illetve a schwazi járásban terjedt el. 

A mutációt elsősorban azért tartják nagyon veszélyesnek, mert nem biztos, hogy hatnak ellene a vakcinák. 

Elsősorban az AstraZeneca vakcinája az, aminek tekintetében ez kérdéses lehet, az újabb vizsgálatok során ugyanis azt ez az oltóanyag nagyon rossz eredményeket ért el a mutáns vírussal szemben.

Tirolból egyébként már Stájerországba, egy katonai bázisra is átterjedt a vírus az osztrák légierő egyik vadászpilótáján keresztül, aki az utóbbi időben több alkalommal is járt Schwazban a családjánál. 

Rovatok