Index Vakbarát Hírportál

Lelkileg megviselte a gyermekeket a koronavírus

2021. február 10., szerda 18:44

Németországban szinte minden harmadik gyerek mentális egészségi problémáktól szenved a koronavírus-járvány kitörése óta − derült ki egy szerdán közzétett német kutatásból. Az MTI beszámolója szerint a Hamburg-Eppendorfi Egyetemi Klinika (UKE) kutatásának második fázisa 

a félelem és a szorongás növekedését mutatta ki, de egyre gyakrabban észlelik a depresszió tüneteit és a pszichoszomatikus panaszokat is, mint amilyen a fej- vagy a hasfájás.

Németországban több mint 1000 gyermek és tinédzser, valamint több mint 1600 szülő töltötte ki az egyetem 7–17 évesekre koncentráló kérdőívét, a válaszadók 80 százaléka már az első, júniusi felmérésben is részt vett. A nyár eleji 71 százalékról a tél közepéig 85 százaléka emelkedett azoknak a gyerekeknek az aránya, akiknek lelki megterhelést okoz a koronavírus-válság. 

A járvány alatt egészségtelenebbé vált a táplálkozás, megnőtt az édességek fogyasztása. Sok gyermek már nem végez sporttevékenységet, megnőtt a médiafogyasztásuk, a távoktatást sokkal megerőltetőbbnek érzik, mint nyár elején. Megszaporodtak a szülőkkel való konfliktusok is. Aki jó helyzetben volt a pandémia előtt, biztonságot és támaszt talált a családban, az a járványt is jól vészeli át − derült ki a kutatásból.

Rovatok