Index Vakbarát Hírportál

Meghosszabbították a korlátozásokat Németországban

2021. február 10., szerda 20:34

A javuló járványügyi helyzet ellenére meghosszabbítják az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) terjedésének lassítására bevezetett korlátozásokat Németországban, hogy megakadályozzák egy harmadik fertőzéshullám kialakulását – állapodott meg hétfőn a szövetségi kormány a tartományi kormányokkal.

A február közepén lejáró korlátozásokat egyelőre március 7-ig hosszabbítják meg, és csak akkor lazítják, ha 35 alá süllyed a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma, amely jelenleg 68-on áll – mondta Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után.

A polgárok fegyelmezett magatartása révén sikerült megfékezni a második hullámot, de elkezdődött a korábbiaknál jóval fertőzőképesebb új vírusváltozatok terjedése, ezért létfontosságú, hogy a következő hetekben minél alacsonyabbra csökkentsék az új fertőzések számát

– mondta a kancellár. Ugyanakkor a fodrászatok már március 1-jén újra megnyithatnak, a közoktatás és a napközbeni gyermekellátás intézményrendszerének újraindításáról pedig a szövetségi berendezkedés szabályai alapján a területen illetékes tartományi kormányok saját belátásuk szerint döntenek.

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy

a mutációk átveszik az uralmat, a régi vírus eltűnik, és egy új vírussal élünk majd.

A kancellár szerint az új vírus természete még ismeretlen, és nagyon könnyen ismét exponenciális, robbanásszerű növekedésnek indul a fertőzések száma, ha nincs ellenőrzés alatt a járvány. Rögzítették, hogy a közoktatás és a napközbeni gyermekellátás intézményrendszerének újraindításáról a területen illetékes tartományi kormányok saját belátásuk szerint döntenek.

A kancellár azt tartaná megfelelőnek, ha a március 1-jei nyitást céloznák meg,

mert addigra elérhető a fenntarthatóan biztonságos működéshez szükséges, 50-es hétnapi fertőzésgyakoriság (a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma), de a szövetségi kormány vezetőjeként nem tudja érvényesíteni akaratát az ügyben illetékes tartományi kormányokkal szemben.

Rovatok