Index Vakbarát Hírportál

A szenátus felmentette Donald Trumpot a lázítás vádja alól

2021. február 13., szombat 22:17

Több nap tárgyalás után a várakozásoknak megfelelően zárult Donald Trump második alkotmányos vádeljárása. 

Nem ítélték el. 

Az amerikai törvényhozásának felsőházában tartott tárgyalás végén 57 szenátor szavazott Trump elítélésére, míg 45-en voksoltak ellene.

Egyszerű többséggel elmarasztaló ítélet született volna, de ez esetben kétharmados többségre volt szükség, tehát 67 támogató szavazatra.

Az 50-50 arányú szenátusban 7 republikánus szavazott a demokratákkal, de ez kevésnek bizonyult. 

A republikánus szenátorok közül kedden 44-en szavaztak a tárgyalás megindítása ellen

Amerikaiatlan vs. boszorkányüldözés

Chuck Schumer, a szenátus demokrata többségi vezetője a szavazás eredményét

amerikaiatlannak

nevezte, és közölte: az exelnök hergelte fel a Capitolium elleni ostrom résztvevőit azzal a céllal, hogy –megtagadva a nép akaratát – megakadályozza a hatalom békés átadását, és törvényellenesen az elnöki székben tartsa magát. (Trumpot ugyebár azzal vádolták, hogy ő tehet a Capitolium elleni támadásról, a vád is lázadás szítása volt.) 

Az amerikai törvényhozás épületében éppen Joe Biden elnök választási eredményét hitelesítették, amikor Donald Trump hívei betörtek az épületegyüttesbe. A kongresszus tagjait evakuálni kellett az ülésteremből, sok esetben vészesen közel kerültek hozzájuk a lázongók Trump-támogatók.

Mitch McConnel, a szenátus republikánus kisebbség vezetője csatlakozott Schumerhez: szerinte kétség sem fér ahhoz, hogy a volt elnök a gyakorlatban, és morálisan is felelős a zavargás kitörésében. Magát a vádeljárást viszont alkotmányellenesnek véli, ezért nem szavazott Trump elítélése mellett most. 

Donald Trump a szavazás után közleményt adott ki. A dokumentumban megköszönte a védelemnek, hogy „kitartottak az igazság mellett", a tárgyalást pedig

az ország legnagyobb boszorkányüldözésének

minősítette. A volt elnök közleményében utalt is arra, hogy még koránt sincs vége politikai pályafutásának. Úgy fogalmazott: a Tegyük Amerikát Ismét Naggyá (Make America Great Again) mozgalom még csak most vette kezdetét, az elkövetkező hónapokban pedig hallani fognak még róla. 

Rovatok