Index Vakbarát Hírportál

Valentin-napi gerillatüntetések Oroszországban

2021. február 14., vasárnap 15:59 | aznap frissítve

Új módszert próbáltak ki Alekszej Navalnij bebörtönzött támogatói: országszerte „gyertyafényes” tiltakozásokkal fejezték ki szolidaritásukat az ellenzéki aktivista mellett. 

A szeretet erősebb a félelemnél.

Ez a mottója a vasárnapi akciónak, melynek keretében oroszok százai mentek ki lakóépületük udvarára, hogy mobiltelefonjuk lámpájával negyedórán át „gyertyatüzet” gyújtsanak, illetve saját otthonukból különböző módon csatlakozzanak a mai demonstrációhoz. 

Az ötlettel Leonyid Volkov, Navalnij regionális támogatóinak koordinátora rukkolt elő, miután a januári több tízezres Navalnij-párti tüntetések rendre erőszakba torkolltak, a hatóságok nem fogták vissza magukat a kényszerítő eszközök használatában, és ezreket vettek őrizetbe. Ezt elkerülendő Volkov belarusz mintára utcai megmozdulások helyett kisebb, szórványos akciókat szorgalmazott, így került sor a Bálint-napi eseményekre. 

Hogy a mozgalom ne veszítsen lendületéből, Volkov sürgette a szimpatizánsokat, hogy minél több képet posztoljanak a közösségi médiában a #ASzeretetErősebbAFélelemnél (oroszul #ЛюбовьСильнееСтраха) hashtag alatt. Az akció átlépte Oroszország határait, számos más országból is posztoltak az ellenzéki támogatói, például Berlinből, de a thaiföldi Phuket szigetről is – írta a meduza.io az akciókról szóló közvetítésében. 

Eközben Navalnij csapata egy másik akciót is szervezett. Moszkvában a város egyik legrégebbi belvárosi utcáján, az Arbaton alkottak főként nők szolidaritási láncot, hogy kifejezzék a bebörtönzött ellenzéki és felesége, Julija Navalnaja mellett azoknak a támogatását, akiket politikai indokkal vettek őrizetbe, vagy bántalmaztak hatósági fogságban. 

A moszkvai, nagyjából 300 emberből álló élőlánc ellen a hatóságok nem indítottak intézkedéseket, bár volt olyan, aki megtrollkodta az akciót. Megjelent ugyanis a Kreml-párti Nemzeti Felszabadítási Mozgalom nevű csoport két tagja, akik utalva arra, hogy Navalnij híveit korábban NATO-ügynököknek minősítette az orosz külügyi szóvivő, NATO-felirattal díszített sisakban, játékfegyverrel gerjesztették a hangulatot. 

Egy hasonló, kisebb létszámú élőláncot Szentpéterváron is felállítottak. 

Az időeltolódás miatt Oroszország keleti részein vették kezdetüket a demonstrációk, de ahogy a sötét rátelepszik az ország nyugati térségeire, úgy bújnak elő a „gerillatüntetők”. 

Kazanyban egyébként volt egy tüntetés, mely a járvány kitörése óta az első, hatóságilag jóváhagyott megmozdulásnak számít. Beszámolók szerint a tatárföldi városban meghaladta az ezret „az őrizetbe vételek és az elnyomás elleni tüntetés” nevet viselő akció résztvevőinek a száma. Komolyabb incidensekről nem érkeztek jelentések, de így is őrizetbe került kilenc ember. 

Rovatok