Index Vakbarát Hírportál

Orosz külügyi szóvivő: Morálisan hazaárulást követett el Navalnij egyik fő szövetségese

2021. február 10., szerda 13:49

Nemzetközi körözést adtak ki Oroszországban Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista regionális szervezeteinek koordinátora, Leonyid Volkov ellen, aki a januári országos tüntetések főszervezője volt. Volkov ellen már belföldi körözés is érvényben van, azzal gyanúsítják, hogy kiskorúakat mozgósított a közösségi médiában a nem engedélyezett tüntetéseken – írja az MTI. 

Magasról köpök rá

– véleményezte Volkov a körözési parancs bejelentését Telegram-csatornáján, hozzátéve, hogy ő az első ember Oroszországban, aki ellen a büntető törvénykönyv vonatkozó cikkelyét alkalmazzák – írta a newsru.com.

A január 23-ra és 31-re szervezett megmozdulásokon valóban több kiskorú is megjelent, részben a korosztályuk körében népszerű TikTokon terjedő felhívások miatt, ám a tüntető tömeg jelentős részét a 20-as éveikben járó fiatalok adták. Ők viszont mér betöltötték a 18. életévüket, zsenge koruk nem hatotta meg az orosz hatóságokat, tömegesen vették őket őrizetbe és töltötték fel csurig velük a fogdákat

A külföldön, sajtóértesülések szerint Németországban vagy Litvániában tartózkodó Volkov vélhetően azért is szálka az orosz hatóságok szemében, mert az interneten szervezkedik, a kibertérben koordinálja Navalnij támogatóinak tevékenységét, és tartja a kapcsolatot az Európai Unió képviselőivel. 

Volkov és a Navalnij-mozgalom egy másik, Londonban élő vezetője, Vlagyimir Asurkov hétfőn a brüsszeli lengyel EU-képviselet által szervezett, Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint „lényegében NATO-országok" részvételével tartott videokonferencián szólaltak fel. A megbeszélésen a két vezető állítólag megismételte a Navalnij alapította, a Putyin-palotáról szóló filmet publikáló Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) korábban Brüsszelhez és Washingtonhoz intézett kérését, miszerint szankcionálják a Kremlhez közeli oligarchákat. 

Zaharova szerint azzal, hogy amerikai és európai szankciókat sürgetnek Oroszország ellen,

„morális és etikai szempontból" hazaárulást követtek el Navalnij hívei, akik lényegében így nem mások, mint a „NATO-befolyás ügynökei". 

Volkov egyébként tegnap jelentette be, hogy, elkerülendő a hatósági fellépést, a Navalnij-párti akciókat ezentúl a tiltakozók házaik udvarain és otthonaikban folytassák. A következő eseményt Bálint napra szervezik, a terv pedig az, hogy a szimpatizánsok este az udvarokra vonulva negyed órán át világítsanak telefonjaik lámpájával, kifejezve szolidaritásukat az ellenzéki aktivistával és a mozgalommal. 

Ezzel szemben ugyanazon napra meghirdettek egy újabb eseményt, azt viszont már Moszkva belvárosába. A Facebookon szerveződő, A szolidaritás és szeretet lánca nevű akció célja, mint ahogy azt a neve is elárulja, élő láncot alkotni, hogy így emlékezzenek meg a hatósági fogságban bántalmazott, megkínzott, vagy politikai okok miatt üldözött nőkről. Az akciót elsősorban Navalnij feleségének, Julija Navalnajának, valamint az ellenzéki női szövetségeseinek dedikálják, akik ellen büntetőeljárásokat indítottak a tüntetésekkel kapcsolatos szabályszegések címén. 

Rovatok