Index Vakbarát Hírportál

Lesznek Navalnij-párti tüntetések, csak kicsit másképpen

2021. február 9., kedd 15:43 | aznap frissítve

Új tüntetéseket jelentett be vasárnapra Leonyid Volkov, Alekszej Navalnij támogatóinak regionális vezetője. Tanulva abból, hogy az orosz karhatalom nagy erőkkel vonult fel a január 23-i és 31-i országos tömegtüntetések résztvevői ellen, ami erőszakos hatósági fellépéssel és mintegy 10 ezer ember őrizetbe vételével járt, Volkov azt találta ki:

a tiltakozásokat ezentúl az utca helyett az emberek otthonaikban, valamint lakóépületeik udvarain folytassák a demonstrációkat.

A Litvániában tartózkodó regionális vezető szerint Vlagyimir Putyin legfőbb fegyvere a félelem, amelyen viszont a demonstrálóknak felül kell emelkedniük, és meg kell találniuk a szervezkedésnek egy olyan módszerét, amit a rohamrendőrség nem tud megakadályozni, és mindenki részt tud venni rajta. 

Ez a tüntetési módszer kísértetiesen hasonlít a Belaruszban meghonosodott taktikával. Ott már a decemberben átálltak arra, szórványos, kisebb, tematikus megmozdulások keretében tartják életben az Alekszandr Lukasenko belarusz elnök rendszere elleni, augusztus óta zajló ellenállási mozgalmat. 

Volkov korábban még ideiglenesen leállította a tüntetéseket, amit viszont sokan úgy értékeltek, hogy a véget vetett az éppen kibontakozó ellenzéki mozgalomnak. Ezért bocsánatot is kért egy keddi interjújában, és biztosította az ellenzéki támogatókat, hogy folytatódnak a megmozdulások, nem hagyják, hogy kifújjon a lendület. 

Az orosz hatóságok időközben egyre több olyan intézkedést fontolgatnak, amikkel korlátoznák a tüntetésre való felhívó tartalmakat a közösségi oldalakon, illetve blokkolnák őket. Mindazonáltal ezek az „udvari tüntetések" nem számítanának utcai demonstrációnak, a tiltakozásokat pedig a kibertérben szerveznék és kötnék össze, így biztosítanák a résztvevők egymást az „ügyük melletti" szolidaritásról. 

Rovatok