Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Bizottság fellép a Klubrádió mellett

2021. február 15., hétfő 17:22

Az Európai Bizottság pénteken levelet küldött Magyarországnak, amelyben aggodalmát fejezte ki a Klubrádió ügyében. A rádió sugárzási jogát érintő döntés jogi alapja erősen megkérdőjelezhető – mondta el sajtótájékoztatóján Christian Wigand, az Európai Bizottság szóvivője. 

Kijelentette: a médiaszolgáltatásokat érintő uniós szabályozások alkalmazásakor Magyarországnak tiszteletben kell tartania az unió alapjogi chartáját, a véleménynyilvánítás szabadságának, az információhoz jutás jogát, illetve az üzleti tevékenység folytatásához fűződő jogokat. Emlékeztetett, hogy mindezzel összefüggésben

az Európai Bizottság arra szólította fel Magyarországot: biztosítsa, hogy a Klubrádió folytathassa műsorszolgáltatási tevékenységét legalább a folyamatban lévő per végleges lezárásig.

Emellett arra is felszólította az illetékes hatóságokat, hogy sürgősen cselekedjenek az uniós jogszabályok követelményeinek való megfelelés és a frekvencia jelenlegi használóját érő helyrehozhatatlan károk elkerülése érdekében.

Azt is közölte, hogy a levél az esetleges válaszintézkedések meghozatalának lehetőségét is kilátásba helyezi az uniós jog be nem tartása esetén.

A levélre mostanáig nem érkezett válasz az Európai Bizottsághoz – tette hozzá.

A Fővárosi Törvényszék ítélete kedden megerősítette, hogy a Klubrádió által használt frekvenciára szóló jogosultság megújítása iránti kérelmet jogszerűen, törvényi kizáró ok miatt utasította el a médiatanács. A médiatanács a rádió megújítási kérelmét 2020 szeptemberében elutasította. 

Wigand azt is elmondta, hogy alapvető fontosságú a határok lezárásának összehangolása a tagországok között a mozgás szabadságának biztosítása érdekében. 

A szóvivő kérdésre válaszolva arra emlékeztetett, hogy a tagországok megállapodtak az esetleges határlezárásokra vonatkozó rendkívüli intézkedéseik összehangolásáról az unión belüli szabad mozgás jogának biztosítása céljából – számolt be az MTI.

Az Európai Bizottság reméli, hogy mind a 27 tagállam követi a brüsszeli testület ez irányú ajánlásait, továbbá a nem feltétlenül szükséges utazásokra vonatkozó korlátozások fenntartását is, különösen a legfertőzöttebb területekről érkezők esetében.

Rovatok