Index Vakbarát Hírportál

Újra erősödik Kárpátalján a magyarellenes médiakampány

2021. február 15., hétfő 19:41

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) felhívja a figyelmet a kárpátaljai magyar kisebbséggel szembeni „állambiztonsági eszközökkel folytatott politikai nyomásgyakorlásra”, ugyanakkor üdvözli az Ukrajna és Magyarország megromlott kapcsolatainak helyreállítását célzó törekvéseket − áll a szövetség MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írták, mindenképp biztató, hogy a felek egyetértettek a párbeszéd folytatásában, s hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter külön biztosította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy az ukránoknak „semmi alapjuk nincs feltételezni, hogy az ukrajnai magyarok hajlanának a szeparatizmusra”.

A szövetség emiatt érthetetlennek tartja, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat a magyarság intézményei ellen szeparatizmus vádjával eljárást indított. Ezek az események szerintük nagyban hátráltatják Ukrajna és Magyarország jószomszédi viszonyának helyreállítását. A szövetség többek között megdöbbenéssel tapasztalja, hogy egyre több olyan törvénytervezetet regisztrálnak, amely korlátozná a kisebbségek jogait, ellentétes Ukrajna alkotmányával és törvényeivel.

A nemzetiségi szimbólumok, úgymint a nemzeti trikolór, a himnusz, a címer használatát a kulturális autonómia keretén belül Ukrajna alkotmánya és az 1992-es nemzetiségi törvény is biztosítja

− emlékeztet a KMKSZ, és felhívta ismételten a figyelmet Magyarország és a nemzetközi szervezetek figyelmét a politikai nyomásgyakorlásra, valamint felszólította az illetékes szerveket, hogy „haladéktalanul vessenek véget a kárpátaljai magyarok ellen folytatott koncepciós eljárásoknak”.

A közlemény szerint a KMKSZ aggasztónak tartja az elmúlt hetekben bekövetkezett intézkedéseket az ukrán vezetés részéről a sajtószabadság korlátozása terén is. Nyugtalanságra ad okot az is, hogy az ukrán sajtóban újra erősödött a magyarellenes médiakampány és folytatódnak a magyarellenes akciók.

Rovatok