Index Vakbarát Hírportál

Két közép-afrikai tömeggyilkos áll bíróság elé

2021. február 16., kedd 11:37

Háborús bűnökért kell nemzetközi bíróság előtt felelnie Patrice-Edouard Ngaïssonának és Alfred Yekatomnak, akik a vád szerint a Közép-afrikai Köztársaságban 2013-ban és 2014-ben a terület muszlim lakossága ellen irányítottak szervezett támadásokat – írja a BBC. A vádlottak tagadják, hogy emberiesség elleni bűncselekményt követtek volna el.

Az egykori francia gyarmaton 2013-tól kezdve harapózott el a káosz, amikor muszlim lázadók szerezték meg a hatalmat az egyébként keresztény többségű lakosság felett. Az anti-Balakának nevezett milíciát azután szervezték meg, hogy távozásra kényszerítették François Bozizé elnököt. Az ezt követő összecsapásokban több ezer embert öltek meg, az ENSZ szerint továbbá több mint egymillió ember kényszerült otthona elhagyására.

Az összecsapásokat kölcsönös brutalitás jellemezte. Az Amnesty International akkori jelentése szerint csaknem ezer keresztényt gyilkoltak meg a Michel Djotodia vezette muszlim felkelők, férfiakat, nőket és gyerekeket is beleértve.

A mostani vád szerint háborús bűnök és emberiesség elleni bűncselekmények gyanúja merül fel, melyek között gyilkosság, kínzás, civilek megtámadása és gyermekkatonák toborzása egyaránt szerepel.

Patrice-Edouard Ngaïssonát még 2015-ben elmozdították vezető pozíciójából a bűncselekményekben való feltételezett szerepe miatt, amelyeket azóta is tagad.

A térséget jelenleg több mint 12 ezer ENSZ-békefenntartó felügyeli, de továbbra is egyre többen hagyják el az országot.

Rovatok