Index Vakbarát Hírportál

Még az eddigieknél is több vakcina érkezik az Európai Unióba

2021. február 17., szerda 14:54

Az Európai Bizottság szerdán bejelentette, hogy még 350 millió vakcinát kötöttek le az Európai Unió részére – írja az Euronews.

A bejelentés értelmében a Pfizer és a BioNTech még kétszáz millió dózist fog leszállítani az eddigi megrendelt vakcinákon kívül. Ezenfelül a szerződésbe egy olyan opciót is belefoglaltak, amelynek értelmében további 100 millió vakcina leszállítását kérelmezheti a jövőben az EU. 

A 200 millió fixen lekötött dózisból a Pfizer 75 milliót fog leszállítani a második negyedévben, a maradék 125 millióra pedig az év második felében lehet számítani. 

Eközben a Modernával is egy újabb szerződést kötöttek meg, amely eredményeképp összesen 300 millióval több vakcina fog érkezni az amerikai cégtől, ezeknek a felét pedig már idén megkapja az Európai Unió. 

Ezáltal a Pfizer összesen 500 millió, a Moderna pedig 360 millió dózist fog leszállítani az Európai Uniónak az év végéig.

Az utóbbi időben több esetben is akadoztak az EU-ba érkező vakcinaszállítmányok. A gyártók közlése szerint azonban az utóbbi időben sikerült fejleszteniük az európai gyártási kapacitásukat és ez lehetővé teszi az újabb szerződések megkötését.

A többi gyártóval kötött szerződéseket is figyelembe véve az EU már több, mint kétmilliárd dózisra kötött szerződést. 

Egyelőre viszont az EU lakosai közül csak 22,5 millió embert sikerült legalább egy alkalommal beoltani, ez pedig arányaiban nézve jócskán elmarad az Egyesült Királyságtól (16 millió), illetve az Egyesült Államoktól (55 millió) is. 

Kedden az EU-ban megkezdték egy újabb oltóanyag, a Johnson&Johnson vakcinájának engedélyeztetését is.

Egy új járványvédelmi programot is létrehoznak

Szerdán azt is bejelentették, hogy az EU egy új program létrehozásával is felgyorsítja koronavírus-járvány elleni védekezést. 

Az új típusú koronavírus és mutációi elleni fokozottabb védekezést célzó, HERA Incubator nevű program a felkészültség növelésére,

az új vírusmutációk ellen is hatékony vakcinák fejlesztésére és a gyártási kapacitás bővítésére összpontosít

– közölte Ursula von der Leyen.

Részletezte: az egészségügyi vészhelyzetben a reagálást segítő, nemrégiben bejelentett uniós hatóság (HERA) biovédelmi rendszerére épülő program a tervek szerint az unióban és a világ más részén dolgozó kutatókat, biotechnológiai vállalatokat, gyógyszergyártókat és illetékes állami hatóságokat fogja össze a koronavírus és új változatainak azonosítására.

Rovatok